Nuo 2013 m. birželio standartinėje skalbimo miltelių dozėje negalės būti daugiau kaip 0,5 g fosforo. Parlamentui primygtinai reikalaujant, taip pat numatyta, kad nuo 2017 m. sausio 1 d fosforo kiekis standartinėje indų ploviklio dozėje negalės viršyti 0,3 g. Dėl šio reglamento jau sutarta su ES Taryba.

Kai kurios ES šalys jau riboja fosforo kiekį skalbikliuose, tačiau Lietuva yra viena iš tų šalių, kuriose parduodamuose plovikliuose ir skalbikliuose leidžiamas didžiausias fosforo kiekis. Nauji ES reikalavimai palankūs bus gamintojams, nes jie turės laikytis vienodų standartų visose 27 ES šalyse.

Nors fosfatai bei fosfonatai padeda išplauti drabužius ir indus, ypač kietame vandenyje, patekę į vandens telkinius jie sukelia dumblių žydėjimą, taip pat kenkia žuvims ir kitiems vandens gyvūnams.

„Griežtai apriboję fosforo naudojimą skalbikliuose ir indų plovikliuose, mes pasitarnavome aplinkosaugai, taigi vartotojai galės būti užtikrinti, kad šie produktai bus mažiau kenksmingi aplinkai“, – sakė Parlamento pranešėjas Billas Newtonas Dunnas (Liberalų ir demokratų aljansas, Jungtinė Karalystė).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją