Per kasmetinę Didžiosios Britanijos dermatologų asociacijos konferenciją anksčiau šį mėnesį apklausus 105 gydytojus ir slauges, paaiškėjo, kad streso sukeliamų odos ligų pakilimą pastebi 41 proc. medikų.

Didžiausią poveikį recesija daro susirgimams egzema. Tačiau finansinės problemos taip pat skatina spuoguotumą, psoriazę (žvynelinę) ir baltmę, kai ant odos atsiranda blyškių dėmių.

Beveik pusė apklaustų medikų pažymėjo, kad į psichologinį stresą, kuris sukelia odos ligas, reikėtų žiūrėti rimčiau, be to, tokiems pacientams turėtų būti lengviau prieinama psichologinė pagalba.
Kiek anksčiau atliktas tyrimas buvo parodęs, kad dauguma pacientų, sergančių minėtomis odos ligomis, viešumoje yra patyrę įžeidinėjimų. Kas šeštas žmogus iš 729 apklaustųjų prisipažino, kad odos liga skatino mintis apie savižudybę ar savęs žalojimą.

Tačiau yra ir kita nuomonė apie streso poveikį sveikatai. Kai kas mano, kad sunkmečiu sveikata pagerėja, nes žmonės būna priversti atsisakyti dažno piktnaudžiavimo alkoholiu, rūkymo ir pereiti prie paprastesnio maisto.

Pavyzdžiui, 1929 – 1933 metais per Didžiąją depresiją Jungtinėse Valstijose nedarbas buvo išaugęs iki 25 proc., tačiau žmonių gyvenimo trukmė tuo metu pailgėjo, o mirčių nuo širdies ligų, gripo ir vėžio - sumažėjo. Mažiau žmonių žūdavo ir per autokastrofas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)