Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketvirtadienį vykusiame Seimo rytinio posėdžio Vyriausybės valandoje sulaukė Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės klausimo, kilusio ne vienam pasiskiepijusiam „Vaxzevria“ vakcina, kada bus galima paankstinti antrąją minėtosios vakcinos dozę.

„Deja, pirmai dozei šios vakcinos vis daugiau žmonių nesirenka ir, ko gero, tie skaičiai toliau mažės, o likučiai kaupiasi. Taip, revakcinacijai yra numatyti skaičiai, bet pirmai dozei kaupiasi.

Taip pat prisideda tai, kad startavo Europos žaliasis sertifikatas. Taip, yra galimybė, kad jis galiotų ir po pirmojo skiepo, bet palikta šalims apsispręsti. Vadinasi, tos garantijos nėra. Žmonės savo atostogas planuojasi ir, akivaizdu, kad poreikis pasiankstinti antrąją dozę tikrai egzistuoja“, – mano I. Pakarklytė.

Seimo narė pastebėjo, kad suplanuoti vakcinos kiekiai leidžia antrąją dozę suleisti ne anksčiau nei po 8 savaičių. Tad parlamentarė klausė, ar planuojama tai padaryti.

Vakcina nuo koronaviruso

A. Dulkys teigė, kad savaičių skirtumas priklauso tik nuo turimų galimybių, vakcinų bendrų kiekių.

„Taip, jūs teisi. Dabar tų vakcinų kiekių turime tiek, kad būtų galima šitą klausimą paleisti. Paskaičiavome visus scenarijus: ir 8 savaičių, ir 4 savaičių, nes gamintojas leidžia nuo 4 iki 12 savaičių. Mes panašu, kad judame prie sprendimo, kuris, bus priimtas artimiausiomis savaitėmis, galbūt net kitą savaitę. Tikriausiai sudarysime galimybę, kad žmogus pasirinktų ne tik 8 savaičių, bet atstumą, kuris jam būtų patogus tiek, kiek leidžia gamintojas tarp 4 ir 12 savaičių“, – žadėjo ministras.

Vis tik A. Dulkys pabrėžė, kad SAM toliau rekomenduos laikytis 12 savaičių, nes, pasak ministro, „šis laiko atstumas turi didžiausią apsaugą žmogaus sveikatai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)