„Trečius metus iš eilės su 9 organizacijomis mes pasirašome susitarimą. Man atrodo, kad sveikatos sistemos istorijoje, tai yra gražus pasiekimas, nes jis rodo partnerių brandą. Jis rodo, kad viską matome realiai ir žiūrime į priekį“, – prieš pasirašant atnaujintą sutartį kalbėjo A. Dulkys.

Su profesinėmis sąjungomis sutarta dėl dviejų pagrindinių punktų – atlygio didinimo bent 10 proc. kitais metais ir papildomos sveikatinimosi dienos, suteikiamos darbdavio sąskaita.

„Mes praėjusiais metais buvome užsibrėžę 8 proc. vidutinį atlyginimų augimą, bet per metus paaiškėjo, kad labai daug gydymo įstaigų sugebėjo turėti net ir geresnį rezultatą – ir 14, ir 15 proc. Tai šiam susitarimui mes matėme, kad realiai galėtume turėti rezultatą ne mažiau 10 proc.“, – po sutarties pasirašymo komentavo ministras A. Dulkys.

„Šiems metams vienas iš tokių ryškesnių susitarimų yra, kad viešosiose įstaigose planinėms sveikatos pasitikrinimo paslaugoms būtų galima turėt vieną darbo dieną, kuri nesiskaičiuoja į atostogas“, – paaiškino ministras.

Anot A. Dulkio, per pastaruosius 3 metus su profesinėmis sąjungomis pasiektas žymus medikų atlyginimų kėlimas.

„Jeigu lygintume mūsų 3 metų bendro darbo rezultatą, per tuos tris metus gydytojams vidutiniškai darbo užmokestis į rankas augo virš 1000 eurų, rezidentams apie 585 eurus, slaugytojams apie 380 eurų. Tai tikimės, kad ir 2024 metų rezultatas bus geras ir realizuotas“, – kalbėjo ministras.

Kitais metais Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas augs 13 proc., todėl, pažymi A. Dulkys, didės ir medikų atlyginimai.

„Sveikatos apsaugos sistemą pasieks papildomi 400 mln. eurų. Dar šiais metais iš rezervo ir kitų padidėjusių pajamų mes skiriame papildomus 180 mln. eurų tam, kad nuo sausio pirmos galėtume turėti šitą rezultatą“, – sakė ministras.

„Vidutiniškai į rankas gydytojai atlyginimai turėtų augti apie 259 eurus, rezidentams apie 189 eurus, slaugytojams apie 122 eurus“, – pažymėjo jis.

Pasirašyta atnaujinta sutartis įsigalios nuo 2024 m. sausio mėnesio.

Pirmą kartą vieninga sveikatos sektoriaus kolektyvinė sutartis su visomis sveikatos apsaugos sistemoje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis buvo pasirašyta 2021 m. lapkritį.

Ji apima įsipareigojimus sveikatos sektoriaus darbuotojų atlygio, socialinių garantijų ir kitose srityse.