Domėjosi ne tyrimais, bet merginos kūnu

Šio gydytojo paciente prieš savaitę tapusi devyniolikmetė savo patirtį aprašė socialinių tinklų žvaigždei, nuomonės formuotojai ir tekstų autorei Agnei Kulitaitei po to, kai šioji pasidalijo merginos istorija apie tai, kaip ji, atsidūrusi „ritualinėje pirtyje“, sužinojo, kad ją pravesti turėjo toje pačioje D. Didžiūnaitytės žūties byloje kaltinamas Ričardas Pinikas. Plačiau apie tai galite paskaityt čia.

„Praeitą trečiadienį paliko be galo blogai su sveikata, tad teko vykti į priimamąjį Mažeikiuose. Reikėjo chirurgo apžiūros. Atėjus laikui eiti pas chirurgą, mane priėmė Miltenis.

Aš blogos būsenos, su dideliais skausmais tikrai nesuvokiau, kad tai jis“, – rašė mergina.

Toliau devyniolikmetė rašė, kad, užuot aptarinėjęs jos sveikatos būklę ir echoskopu padarytus tyrimus, A. Miltenis laidė komentarus apie jos kūną. Anot merginos, pro skandalingai pagarsėjusio gydytojo akis neprasprūdo ant merginos krūtinės ištatuiruoti drugeliai. Į tai jis pasakė: „Oho, nu kokie drugeliai“. Taip pat jis laidė kitokias replikas.

„Esu 19 metų panelė ir pas jį kabinete nesijaučiau saugi, jaučiausi nejaukiai ir blogai. Kai suvokiau, kas mane apžiūrinėjo, apėmė šlykščiausias jausmas, koks begali“, – atviravo mergina.

Gydytojo licencija nėra sustabdyta

Portalas „Delfi“ kreipėsi į Regioninės Mažeikių ligoninės direktorių Sigitą Kaktį, kad išsiaiškintų, ar išties A. Miltenis dirba šioje gydymo įstaigoje ir kokiomis aplinkybėmis buvo įdarbintas.

Ligoninės vadovas patvirtino, kad chirurgas A. Miltenis yra jų darbuotojas.

„Gyd. chirurgas A.Miltenis dirba VšĮ Regioninėje Mažeikių ligoninėje nuo 2018 m. Jis atvyko dirbti praėjus 1 metams po chirurginės rezidentūros baigimo“, – rašė portalui raštu pateiktame atsakyme ligoninės vadovas.

Pasidomėjus, kodėl nuspręsta leisti dirbti A. Milteniui, žemesnės instancijos teisme nuteistam už žuvusios merginos išžaginimą, S. Kaktys atsakė: „Gydymo įstaiga tokiais duomenimis dėl teistumo nedisponuoja, įsiteisėjusios teismo nutarties neturime. Gyd. A. Milteniui Akreditavimo tarnyboje licencija nėra sustabdyta ar kaip nors apribota“.

Anot ligoninės vadovo, apie devyniolikmetės skundą A. Milteniu jis sužinojęs tik iš socialinių tinklų.

„Dėl minimo gydytojo oficialių skundų jo darbo laikotarpiu nesame gavę“, – patikino S. Kaktys.

Mažeikių rajono savivaldybės, kuri yra ligoninės steigėja, ryšių su visuomene skyriaus vedėja Alma Tupikienė, paprašyta komentaro apie tai, kodėl ligoninėje dirba sunkiu nusikaltimu kaltinamas medikas, atsakė raštu: „Mažeikių rajono savivaldybė susilaiko nuo bet kokių komentarų šia tema, kadangi nėra galutinio teismo sprendimo.

Skundų apie Jūsų įvardytą gydytoją Savivaldybė nėra gavusi“.

Kodėl licencija nesustabdyta?

Portalas „Delfi“ pateikė klausimus ir Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai dėl A. Miltenio darbo licencijos.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Veronika Bobrovskaja nurodė, kad Medicinos praktikos licencijų stabdymo ir naikinimo pagrindai yra apibrėžti Lietuvos Respublikos medicinos praktikos įstatyme.

Pagrindiniai licencijų stabdymo ir naikinimo pagrindai yra susiję su tiesiogine gydytojo veikla, t. y. asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu.

Licencija stabdoma, jeigu:

1)asmuo per nustatytą laiką nepateikia visų reikalingų duomenų, kai licencija yra išduota pagal deklaraciją arba kai vykdoma asmens licencijuojamos veiklos priežiūra;

2) profesinės kompetencijos vertinimo komisija nusprendžia, kad gydytojo profesinė kvalifikacija neatitinka licencijoje nurodytos profesinės kvalifikacijos reikalavimų, arba kad gydytojas padarė grubią medicinos praktikos klaidą arba per vienus metus nuo paskutinės medicinos praktikos klaidos padarymo padarė medicinos praktikos klaidą, ir nusprendė, kad gydytojo profesinė kvalifikacija neatitinka licencijoje nurodytos profesinės kvalifikacijos reikalavimų;

3) gydytojas dėl sveikatos būklės negali atlikti profesinių pareigų;

Taip pat licencija gali būti sustabdyta, jeigu gydytojas šiurkščiai arba du ar daugiau kartų per kalendorinius metus pažeidžia bent vieną iš šio Įstatymo 10 straipsnio 4–12 punktuose nustatytų profesinių pareigų (pvz., nediskriminuoti pacientų dėl lyties, amžiaus, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų; gerbti pacientų teises, jų nepažeisti; laikytis gydytojo profesinės etikos principų; tvarkyti medicinos praktikos dokumentus teisės aktų nustatyta tvarka; teisės aktų nustatyta tvarka pranešti teisėsaugos bei kitoms įgaliotoms valstybės institucijoms apie sužalotus pacientus, kuriems žala galėjo būti padaryta nusikalstama veika ir kt.).

Licencija panaikinama, jeigu:

1) gydytojas pateikė suklastotus dokumentus licencijai gauti;

2) gydytojas per vienus metus nepašalino licencijas išduodančios institucijos nurodytų trūkumų, kai licencijos galiojimas buvo sustabdytas vadovaujantis šio Įstatymo 8 straipsnio 1 dalies 1, 2, 3 ar 5 punktu;

3) profesinės kompetencijos vertinimo komisija nustato, kad gydytojas per vienus metus nuo paskutinės grubios medicinos praktikos klaidos padarymo padarė grubią medicinos praktikos klaidą;

4) gydytojas grubiai pažeidė paciento teises: šiurkščiai ir žeminančiai elgėsi su pacientu; pasinaudojo pareigomis norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų; seksualiai priekabiavo prie paciento; atliko prieš pacientą veiką, turinčią vagystės, sukčiavimo požymių, ir gydytojui teisės aktų nustatyta tvarka buvo pritaikyta atsakomybė; būdamas neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių ar toksinių medžiagų teikė pacientui medicinos praktikos paslaugas; nustatyta kitų panašaus pobūdžio pažeidimų, kuriais buvo grubiai pažeistos paciento teisės;

5) gydytojui įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu uždrausta verstis medicinos praktika;

6) teismas pripažino gydytoją neveiksniu arba apribojo jo veiksnumą;

7) gydytojas miršta.

„Kadangi Jūsų minimas asmens nusikaltimas tiesiogiai nėra susijęs su jo, kaip gydytojo, veikla ir asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu, todėl ir pagrindo stabdyti ar naikinti jo medicinos praktikos licenciją nėra, todėl minimam gydytojui licencija šiuo metu nėra sustabdyta ar panaikinta“, – paaiškino V. Bobrovskaja.

Sulaužė įsipareigojimus darbdaviui

Primename, kad tai – ne vienintelė ligoninė, kurioje dirbo minėtasis medikas. Kurį laiką jis dirbo ir Kretingos ligoninėje.

Kretingos ligoninė

Tarp A. Miltenio, Kretingos rajono savivaldybės ir Kretingos ligoninės 2013 m. buvo sudaryta trišalė sveikatos priežiūros specialistų studijų rėmimo sutartis, pagal kurią ieškovė įsipareigojo finansiškai remti A. Miltenio, studijavusio medicinos krypties chirurgijos penkerių metų studijų programą, studijas.

A. Miltenis įsipareigojo po studijų baigimo ne vėliau kaip per mėnesį įsidarbinti Kretingos ligoninėje ir dirbti joje ne trumpiau nei penkerius metus ne mažesniu nei vieno etato krūviu. Oficialiai šioje ligoninėje A. Miltenis pradėjo dirbti nuo 2018 metų rugpjūčio.

Tačiau gydytojas neįvykdė savo sutartinių įsipareigojimų – po studijų baigimo išdirbo tik vienerius metus, vietoj numatytų penkerių ir pareiškė savo noru išeinantis iš ligoninės.

Dėl sulaužytų įsipareigojimų Kretingos rajono savivaldybės administracija kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl visos sumos už apmokėtus gydytojo mokslus priteisimą bei 30 proc. dydžio baudą. Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Merginos kūne – Miltenio DNR

Primename, kad D. Didžiūnaitytė, kurios žūties byloje figūruoja A. Miltenis ir R. Pinikas, gyvybės neteko 2018 m. lapkričio 20 d. Tądien 19 val. 35 min. prie viešbučio „Amberton Klaipėda“ rasta negyva mergina.

Policijai paskambinęs žmogus nurodė, kad mergina iškrito iš 14-o aukšto balkono. Bylos duomenimis, apie jos žūtį pranešė R. Pinikas. Iš pradžių tyrimas buvo pradėtas dėl savižudybės, tačiau, žiniasklaidai ėmus domėtis eiga, nelaimę imta tirti dėl galimo nužudymo ar privedimo prie savižudybės.

Dovilė Didžiūnaitytė

„Delfi“ žiniomis, po mirties atliktos ekspertizės išvadoje teigiama, kad merginos kūne buvo rasta A. Miltenio DNR.

Į viešbutį, kuriame įvyko tragedija, chirurgas atvyko pakviestas R. Piniko. Prodiuseriui išėjus, viešbučio kambaryje liko tik medikas ir manekenė. Tiesa, nėra aišku, ar buvę lytiniai santykiai vyko abipusiu sutikimu, ar prievarta, todėl ant A. Miltenio krito šešėlis, kad jis galėjo pasinaudoti bejėgiška modelio būkle.

R. Pinikas ir A. Miltenis kaltinami fizinio skausmo sukėlimu, neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis bei poveikiu liudytojui. Be to, medikas dar kaltinamas merginos išžaginimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)