Gy­dy­to­jai sens­ta

Me­di­kų trū­ku­mo pro­ble­ma Rad­vi­liš­ky­je vi­siems Ta­ry­bos na­riams at­ro­dė to­kia su­pran­ta­ma, kad spren­di­mui skir­ti kom­pen­sa­ci­ją pri­tar­ta be ar­šių dis­ku­si­jų.

Rad­vi­liš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vie­šo­sio­se pir­mi­nės as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­se jau ku­ris lai­kas trūks­ta šei­mos gy­dy­to­jų. Kai ku­rio­se įstai­go­se dir­ba at­vyks­tan­tys iš ki­tų ra­jo­nų šei­mos gy­dy­to­jai. Jie dir­ba ne vi­su krū­viu, nes tai nė­ra jų pa­grin­di­nė dar­bo­vie­tė. Da­lis gy­dy­to­jų yra pen­si­nio am­žiaus. Siek­da­mi pa­kvies­ti į ra­jo­ną nau­jų šei­mos gy­dy­to­jų, ku­rie dirb­tų vi­su krū­viu ir neiš­vyk­tų iš ra­jo­no, pa­siū­ly­ta skir­ti kom­pen­sa­ci­jas iš Rad­vi­liš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to lė­šų ir su­da­ry­ti su jais dvi­ša­les su­tar­tis.

Pi­ni­gus ga­lės iš­leis­ti sa­vo nuo­žiū­ra

Kai­miš­ko­je vie­to­vė­je esan­čio­je vie­šo­jo­je as­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­je įdar­bin­tas me­di­kas vi­są kom­pen­sa­ci­ją gaus ne iš kar­to – kom­pen­sa­ci­ja iš­mo­ka­ma da­li­mis per tris kar­tus. Pir­mo­ji kom­pen­sa­ci­jos da­lis iš­mo­ka­ma šei­mos gy­dy­to­jui po 30 ka­len­do­ri­nių die­nų nuo dar­bo pra­džios įstai­go­je, ant­ro­ji – po 24 mėn., tre­čio­ji – po 42 mė­ne­sių.

Be to, at­vyk­sian­tis me­di­kas tu­rės įsi­pa­rei­go­ti įstai­go­je iš­dirb­ti ne trum­piau kaip pen­ke­rius me­tus ir ne ma­žiau kaip 40 va­lan­dų per sa­vai­tę. Tuo at­ve­ju, jei me­di­kas sa­vo įsi­pa­rei­go­ji­mų neį­vyk­dy­tų, pi­ni­gus jam tek­tų grą­žin­ti į sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą. Gau­tą kom­pen­sa­ci­ją me­di­kas ga­lės iš­leis­ti sa­vo nuo­žiū­ra.

Rad­vi­liš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė – ne pir­mo­ji, priė­mu­si to­kio po­bū­džio spren­di­mą. Taip el­gia­si tik ke­le­tas sa­vi­val­dy­bių. Ki­tos tvir­ti­na, kad tam tu­ri ma­žai fi­nan­si­nių ga­li­my­bių.

Rad­vi­liš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė re­mia ne tik gy­dy­to­jus, bet ir mo­ky­to­jus. Me­di­kų trū­ku­mas jau­čia­mas ir kai ku­riuo­se di­des­niuo­se mies­tuo­se. Šiau­liuo­se gy­dy­to­jus ban­do­ma pri­si­vi­lio­ti tar­ny­bi­niais bu­tais.

Grės­min­gi skai­čiai

75 pro­c. re­zi­den­tų me­di­kų svars­to apie emig­ra­ci­ją. Di­džiuo­siuo­se ša­lies mies­tuo­se 10 tūkst. gy­ven­to­jų vi­du­ti­niš­kai ten­ka dau­giau kaip 51 gy­dy­to­jas. Ra­jo­nuo­se šis ro­dik­lis yra tris kar­tus ma­žes­nis.

Pa­ruoš­ti me­di­ką vals­ty­bei kai­nuo­ja per 100 tūkst. Lt.

Be­veik 70 pro­c. ša­lies gy­ven­to­jų pri­ta­ria vals­ty­bi­niam gy­dy­to­jų dar­bo vie­tų re­gu­lia­vi­mui ir ma­no, kad už vals­ty­bės lė­šas bai­gę moks­lus gy­dy­to­jai tu­ri bū­ti pa­skir­ti į tuos Lie­tu­vos re­gio­nus, kur trūks­ta to­kių spe­cia­lis­tų.