Prieš trejus metus, kai M. Durbinui buvo 24 m., gydytojai diagnozavo jam II tipo diabetą ir širdies funkcijos nepakankamumą.

Vaikinas, kuris tuo metu svėrė daugiau nei 150 kg, suprato, kad jei nesiims veiksmų, jam gresia ankstyva mirtis.

„Tuo metu, kai išgirdau diagnozę, svėriau jau apie 154 kg. Per tris mėnesius numečiau apie 20 kg“, – sako M. Durbinas, kuris dabar yra priverstas vartoti dešimtis rūšių vaistų. Vaikinui, kuris visada valgė daug bulvių ir mėsos, teko išmokti valgyti saikingai ir vartoti maistą, kurio sudėtyje nėra cukraus.

Naujas gyvenimo būdas pakeitė jo išvaizdą ir jo asmeninį gyvenimą. M. Durbinas ir jo draugė, su kuria jis kartu jau devynerius metus, atidėjo vedybų planus, ir jis abejoja, ar išvis kada norės kurti šeimą.

Ekspertams kelia vis didesnį nerimą tai, kad vis daugiau jaunų žmonių, kuriems 20–30 metų, kenčia nuo II tipo diabeto, kuriuo anksčiau jaunesni nei 40 metų žmonės sirgdavo retai.

Kadangi diabetu serga vis daugiau jaunų žmonių, jauname amžiuje vis dažniau pasitaikys ir ilgalaikės komplikacijos – širdies ir kraujagyslių problemos, tokios kaip aukštas kraujospūdis ir aukštas cholesterolio lygis, nervų pažeidimai, aklumas ir inkstų nepakankamumas, sako Davidas Kendallas iš Amerikos diabeto asociacijos (ADA).

„Sparčiausiai sergamumas plinta tarp vaikų, jaunuolių ir vidutinio amžiaus žmonių“, – sako D. Kendallas.

Akivaizdus rizikos veiksnys, didinantis sergamumą diabetu tarp jaunų žmonių – nutukimo epidemija, kurią skatina tai, kad jauni žmonės valgo nesveiką maistą ir vis mažiau juda, sako Martinas Abrahamsonas iš Joslino diabeto centro Bostone.

Tačiau egzistuoja ir daugiau rizikos veiksnių, sako D. Kendallas. „Anksčiau sakydavome, kad tai susiję tik su nutukimu, bet aš manau, jog problema sudėtingesnė. Galima sakyti, kad didėja rizikos grupei priskiriamų žmonių, kurie gyvena padidintos rizikos aplinkoje, skaičius.“

Jis sako, kad tyrimai parodė, jog egzistuoja pavieniai genai ir genų grupės, kurie, greičiausiai, ir nulemia kai kurių žmonių polinkį į diabetą, kai jie priauga svorio, o kiti net ir priaugę svorio diabetu nesuserga. Mokslininkai mėgina nustatyti labiausiai pažeidžiamų žmonių grupes.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, 3,7 proc. žmonių, kurių amžius nuo 20 iki 44 metų, serga diabetu. Dauguma jų kenčia nuo II tipo šios ligos formos, kai organizmo ląstelės tampa rezistentiškos insulinui (kuris padeda maistą paversti energija) arba kai kasa nesugeba pagaminti pakankamai insulino.

CDC duomenimis, vyrų, kuriems diabetas diagnozuojamas kai jie sulaukia 30 m., gyvenimo trukmė sutrumpėja vidutiniškai 14,5 m., o tų, kuriems jis diagnozuojamas kai jie sulaukia 20 m. – vidutiniškai 17 metų.

Moterų, kurioms diabetas diagnozuojamas kai jos sulaukia 30 m., gyvenimo trukmė sutrumpėja vidutiniškai 16,5 m., o tos, kurioms ši liga pasireiškia, kai jos sulaukia 20 m., gyvena vidutiniškai 18 m. trumpiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)