53 metų britas, kurio tapatybė neskelbiama, sužinojo, jog turi su krūties ir prostatos vėžiu siejamą BRCA2 geną, skelbia „The Telegraph“.

Skelbiama, kad prevencinis prostatos pašalinimas padės smarkiai sumažinti vėžio riziką.
Panašų sprendimą neseniai priėmė garsi aktorė Angelina Jolie – moteris ryžosi abi krūtis pakeisti implantais sužinojusi, jog turi BRCA1 geną, dėl kurio nuo krūties vėžio mirė jos motina.
Britas, kuris, kaip skelbia žiniasklaida, turi žmoną ir vaikų, sako norėjęs išvengti savo giminaičių, mirusių nuo prostatos ar krūties vėžio, likimo.

Iš pradžių medikai nesiryžo atlikti procedūros, nes prostatos pašalinimas gali turėtų labai rimtų pasekmių paciento sveikatai. Po tokios operacijos vyras ne tik tampa nevaisingas, tačiau jam gresia ir šlapimo nelaikymo bei seksualinės disfunkcijos problemos.

Pirminiai tyrimai atskleidė, jog brito prostata sveika, jokių pakitimų nepastebėta.

Galiausiai gydytojai sutiko britą operuoti, kai prostatos audinio mėginio tyrimas parodė mikroskopinius piktybinius pažeidimus. 

Specialistai buvo apstulbę, kai, ištyrę pašalintą prostatą, pamatė, jog jį iš tikrųjų jau buvo apimta iš pirmo žvilgsnio sunkiai nustatomo vėžio.

Prostatos vėžio specialistas ir chirurgas Rogeris Kirby „The Sunday Times“ sakė: „Prieš operaciją paciento prostatoje aptikome labai nedaug vėžio ląstelių ir tokie tyrimų rezultatai šiais laikais nereikalauja skubios liaukos šalinimo operacijos, tačiau, atsižvelgus į BRCA2 geno veiksnį, pacientui toks sprendimas buvo geriausias“.

„Apie BRCA geną jau žino daug šeimų. Žinojimas, jog turi šį geną, prilygsta jausmui tarsi virš galvos nuolat kabotų Damoklo kardas. Žmogus gyvena nuolatinėje baimėje. Esu tikras, kad šiuo pavyzdžiu paseks ir daugiau BRCA geno mutacijų turėtojų“, - teigia specialistas.

Jungtinėje Karalystėje su prostatos vėžiu susiduria kas aštuntas vyras. Per metus ši liga pasiglemžia 100 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)