Škotijos sveikatos apsaugos tarnybos (angl. Health Protection Scotland; HPS) vadovaujama incidentų valdymo komanda (angl. incident management team; IMT) ištyrė šį netikėtą E. coli O157 bakterijos rūšies protrūkį. Po tyrimo paaiškėjo, jog bakterijos būta „Errington Cheese“ kompanijos gaminamame „Dunsyre Blue“ sūryje.

IMT vadovė gydytoja Alison Smith-Palmer teigė: „Pirmieji liga užsikrėtusieji susirgo liepos mėnesio pradžioje, tačiau vėliau atsirado dar naujų atvejų, todėl galutinę ataskaitą pateikti galėsime tik juos nuodugniai ištyrę.“

Bakterijos protrūkis iš pradžių paveikė 16 žmonių, kurie simptomus pajautė pirmoje liepos mėnesio pusėje. Iš pirmųjų 16 atvejų, 14 jų buvo užfiksuoti Škotijoje, o 2 – Anglijoje.

HPS teigė, kad tarp visų atvejų buvo rastas tik vienas bendras požymis – tai, kad jie vartojo tą patį sūrį. Nors dauguma apsikrėtusiųjų jį valgė restoranuose, sūrį gaminusi kompanija patarė visiems, jį parduotuvėse įsigijusiems tarp gegužės ir liepos mėnesių, jo taip pat nevalgyti.

Nuo liepos 29 d. paskelbto perspėjimo daugiau E. coli bakterijos atvejų nebuvo užfiksuota.

E. coli O157 bakterijos sukelta infekcija gali pasireikšti suvartojus maistą ar vandenį, kuriuose yra užsikrėtusių gyvūnų išmatų likučių. Bakterija taip pat plinta per artimą kontaktą su užsikrėtusiais gyvūnais ar jų aplinka.

Užsikrėtęs E. coli bakterija žmogus ima viduriuoti, gali kilti šlapimo ar kvėpavimo takų infekcijos bei kitos ligos.