Kaip pranešė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) atstovai, dėl plikledžio smarkiai išaugo pacientų srautas Skubios pagalbos skyriuje.

Ligoninė nurodo, kad iki ketvirtadienio ryto 7 val. dėl skubios pagalbos į medikus jau kreipėsi daugiau nei 200 traumatologinių pacientų – dvigubai daugiau nei įprasta. Iš jų 174 patyrė įvairias galūnių traumas (lūžius, patempimus, išnirimus, sumušimus), ir 32 galvos bei kaklo traumas. 30 nukentėjusių pacientų teko iš karto hospitalizuoti, nes jiems reikalinga skubi chirurginė intervencija.

Be plikledžio „aukų“ papildomai į ligoninės priimamąjį atvyko dar 100 pacientų su kitais negalavimais.

Dvigubai didesnis nei įprasta traumatologinių pacientų srautas išaugino ir Radiologijos skyriaus darbo apimtis – per pastarąją parą buvo atlikti 475 rentgenografijos ir rentgenologijos tyrimai bei 101 kompiuterinės tomografijos tyrimas.

„Dirbame ypač intensyviai ir esame pasiruošę reikalui esant pajėgas dar padidinti. Šiuo metu Ortopedijos ir traumatologijos centro palatos užsipildė pacientais, kuriems reikia operacinio gydymo, – sako Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas. – Šiandien taip pat teks tvarkytis su dideliu pacientų srautu, nes jau apie 8 val. pradėjo formuotis eilė laukiančiųjų gydytojo ortopedo traumatologo konsultacijos, tad apžiūros laukimo laikas bus ilgesnis nei įprastai. Todėl noriu paraginti smulkias traumas patyrusius pacientus pagalbos kreiptis į savo pasirinktą gydymo įstaigą.“

Taip pat P. Uksas atkreipė dėmesį į vyresnio amžiaus žmones, kuriems griuvimas dažnai baigiasi sudėtinga trauma – šlaunikaulio lūžiu. Jiems gydytojas pataria likti namuose: „Šlaunikaulio lūžis garbingame amžiuje yra labai pavojinga trauma, neretai besibaigianti ir liūdniausiomis išeitimis, tad tikrai rekomenduoju likti namuose. Taip pat raginu vyresnių žmonių artimuosius ar kaimynus pasirūpinti jų pirkiniais, paraginti juos saugoti savo sveikatą ir likti namuose, kol oro sąlygos pagerės.“

Kaip portalui „Delfi“ pasakojo RVUL atstovai, susiklosčius tokiai meteorologinei situacijai, daugiausia traumų patiriama vykstant į darbą ir iš jo, todėl itin svarbu avėti tinkamą neslystančią avalynę, vengti ledu padengtų kelio atkarpų, judėti lėtai ir atsargiai, nelaikyti rankų kišenėje.

Ką daryti patyrus traumą? Pirmiausia objektyviai įvertinkite savo savijautą: jei patyrėte lengvą sumušimą, sužeistą vietą pirmąją parą rekomenduojama tik šaldyti, prireikus – išgerti skausmą malšinančių vaistų ir stebėti savo būklę. Skausmui stiprėjant, didėjant tinimui, jau reikėtų kreiptis pagalbos į gydymo įstaigą.

Jeigu jaučiate stiprų skausmą, negalite remtis pėda, judinti kojos ar rankos, galima įtarti, kad sužeidimas yra rimtesnis. Tuomet imobilizavus sužalotą galūnę, reikėtų vykti pas medikus.

Taip pat svarbu įvertinti, ar nelaimingo atsitikimo metu žmogus nepatyrė galvos traumos. Jei nukentėjęs asmuo jaučiasi apsvaigęs, sunkiai orientuojasi aplinkoje, neprisimena, kas jam atsitiko, nedelsiant kvieskite greitąją medicinos pagalbą arba nugabenkite jį į artimiausią gydymo įstaigą, nes galvos traumos – ypač pavojingos.

Paulius Uksas

Dalis traumas patyrusių vilniečių kreipėsi ir į Santaros klinikų Skubios pagalbos skyrių. Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Santaros klinikos, į Skubios pagalbos skyrių per parą kreipėsi 66 pacientai, nukentėję dėl slidžių kelių, 8 hospitalizuoti, o 6 iš jų prireikė ekstrinių operacijų. (Palyginimui – vidutiniškai per parą į mus kreipiasi apie 30 pacientų).

Santaros klinikų vaikų chirurgams vakarykštė para nebuvo išskirtinė – vyko įprastinis darbas.

Vilniaus miesto savivaldybė ragina vilniečius atsisakyti nebūtinų kelionių, o einant šaligatviais – išlikti atidiems ir atsargiems, rašo ELTA.

Savivaldybės duomenimis, penkios bendrovės, su kuriomis miesto savivaldybė yra pasirašiusi sutartis dėl teritorijų priežiūros, ketvirtadienį nuo 4 val. ryto barstė padidintus druskos ir smėlio kiekius.

Dėl oro sąlygų, kai kurios teritorijos barstomos pakartotinai, ne po vieną kartą. Iš viso Vilniuje pėsčiųjų ir dviračių takus, laiptus ir kitas zonas barsto apie 600 darbuotojų.

Visgi savivaldybė ragina vilniečius šiandien atsisakyti nebūtinų kelionių, o einant šaligatviais – išlikti atidiems ir atsargiems, neskubėti.

„Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis pranešime žiniasklaidai pasakojo, kad susižalojus bene visuomet rekomenduojama kurį laiką vengti stipresnio fizinio krūvio, stebėti, ar sužeista vieta netinsta, ar skausmas nestiprėja. Jei sužeista ranka, reikia nedelsiant nuimti visus papuošalus – galūnei ištinus jie gali sutrikdyti kraujotaką.

Deimantas Auškalnis

Suskubti ieškoti pagalbos D. Auškalnis ragina ir patyrus galvos traumą, ypač jaučiant tokius simptomus kaip silpnumas, pykinimas ar intensyvus skausmas. Galvos traumos gali kelti rimtą pavojų sveikatai ar net gyvybei, ypač tada, kai paslydęs žmogus griūva visu svoriu.

„Tokiu atveju gali net prasidėti vidinis kraujavimas, ištikti sąmonės praradimas ar smegenų sutrenkimas. Būtent dėl to, jei jaučiame, kad slystame ir tuojau griūsime, reikėtų stengtis galvą lenkti į priekį, kad ši neatsitrenktų į grindinį“, – moko vaistininkas.

Jovita Aleknienė

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pranešime žiniasklaidai teigė, kad jeigu per pirmas 48 valandas, pritaikius šilumos ar šalčio terapiją, nepajutote nė menkiausio palengvėjimo, o trauma atrodo tik blogiau – kreipkitės į gydytoją.

Vaistininkų patarimus, ką daryti patyrus traumą – kada sutrenktą kūno vietą šildyti, šaldyti, o kada kreiptis į mediką, rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)