Dabar kas dešimtas mūsų pacientas – vyras. Seniau apsilankydavo tik nukentėję po nelaimių ar fizinių patologijų turintys, – pastaruoju metu besikeičiančią tendenciją atskleidė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Rekonstrukcinės ir plastinės chirurgijos klinikos vadovas Kęstutis Vitkus.

Jam antrino Kauno plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos chirurgas Saulius Vikšraitis. Jis teigė pastebėjęs, kad ant grožio chirurgo stalo dažniau gulasi vyresnio amžiaus keliolika metų jaunesnę draugę turintys vyrai.

Privalo atrodyti žvalus

Kodėl taip yra? Negi vyrai pasirengę konkuruoti grožiu su moterimis? Gal tai jos, užsikrėtusios radikaliuoju feminizmu, reikalauja, kad ir jų partnerių išvaizda būtų tobula?

Plastikos chirurgas K.Vitkus įsitikinęs: "Žmogus turi teisę rinktis, kaip jis nori atrodyti, kokiu automobiliu važiuoti, kaip rengtis, taip pat kaip galėtų atrodyti jo kūnas."

Daktaras S.Vikšraitis papildė: "JAV, daugelyje Vakarų Europos šalių vyrams plastinė chirurgija – kasdienybė, nes greitėja gyvenimo tempas, didėja konkurencija. Atsakingas pareigas užimantis vyras privalo atrodyti pailsėjęs, žvalus, nes tai – gero verslo įvaizdis. Bet dažniausiai vyrai stengiasi dėl moterų, tai jos valdo šiuolaikinį pasaulį."

Stengiasi patikti damoms

Moterys, mano K.Vitkus, greičiau ir anksčiau įvertino grožio chirurgijos pranašumus. Dabar atėjo vyrų eilė. Gal dailiosios lyties atstovės juos ilgai tikino ir pagaliau pasiekė, kad vyrai ryžtųsi eiti pas plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistus?

Plastinių chirurgų pacientai – dažniausiai 30–60 metų žmonės. K.Vitkus šyptelėjęs pripažino, kad iš JAV atvyksta net 75 metų vyrai, norintys būti gražesni ir jaunesni.

"Auksinė taisyklė: pas mus lankosi vyras su keliolika ar keliasdešimt metų jaunesne drauge ar žmona. Teiraujuosi, ko pageidaus dama, o paaiškėja, kad gražesnis būti ir damai patikti nori pats vyras", – juokėsi mokslų daktaras ir priminė lietuvių patarlę: "Žilė galvon, velnias – uodegon."

Paskatina kandžios replikos

Ką gražinasi vyrai? Daugelis jų, pasak S.Vikšraičio, dailinasi nosis: "Ypač dirbantys užsienyje – Airijoje, Didžiojoje Britanijoje. Jie pajuto, kad ten netoleruojama agresyvi išvaizda." Taip pat vyrams dažnai siurbiami riebalai, naikinamos raukšlės, tempiama veido odą.

Labai populiarūs hialurono rūgšties užpildai: po kelių dienų imančios veikti, iki 8 mėnesių turinčios poveikį injekcijos suleidžiamos į gilias raukšles prie nosies, lūpų. Tai tarsi audinių armatūra. Dabar toks raukšlių lyginimo metodas išgyvena bumą visame pasaulyje.

Anot S.Vikšraičio šiuolaikiniai verslininkai skiria itin daug dėmesio savo veidui, ypač akims, nes žmogus nusmukusiais vokais atrodo senesnis, liūdnesnis.

"Populiaru pasikelti kaktą arba antakius, o veido tempimas nėra itin paklausi operacija, nes patempus odą reikia skustis už ausų, o tai kai kuriuos vyrus šokiruoja", – sako K.Vitkus.

Jis atkreipė dėmesį, kad verslo žmonėms reikšmingos net menkiausios detalės. Prakaituoti delnai sveikinantis su verslo partneriais gali sutrukdyti pasirašyti svarbią sutartį: "Jei žmogus kažko bijo, pernelyg jaudinasi – tai gali kelti įtarimą."

Vis dažniau vyrai prašo pailginti ar pastorinti ir jų pasididžiavimą. Neretai ryžtis tokiai operacijai vyrus paskatina kandžios moterų replikos.

Tik dėl retėjančios šukuosenos jie nesuka galvos. Plaukų persodinimo operacija nepopuliari.

Nepigus malonumas

Hialurono rūgšties ir botulino toksino injekcijos – 800–1000 litų

Botulino injekcijos 350–1200 litų

Prakaitavimo gydymas botulino toksinu – 800–2500 litų

Kaktos ir vokų pakėlimas – 5–6 tūkst. litų

Vokų korekcija – 1,5–4 tūkst. litų

Veido tempimas – 10-15 tūkst. litų

Pilvo plastika – 5–10 tūkst. litų

Varpos ilginimo ir storinimo operacija – 8–12 tūkst. litų

Moterys apie dirbtinį vyrų grožį

Skaiva Jasevičiūtė:

Tobulėja ir šiuolaikės technologijos, ir visuomenė. Jei vyrui versle svarbi išvaizda, jei jis jaučiasi nepatogiai – nemanau, kad tai blogai. Šios taisyklės galioja ir vyrams, ir moterims. Tobulinti galima viską. Tik nereikia apie tai kalbėti. Todėl ir į vyrą, kuris bus kažką savyje patobulinęs, aš reaguosiu normaliai. Bet iki tos akimirkos, kol jis pradės dėl to girtis.

Eglė Jackaitė:

Kiekvienas esame laisvas rinktis. Man labai patinka tvarkingi, valyvi, prisižiūrintys vyrai. Tačiau pernelyg nuglaistyti, visur plaukus nusidepiliavę ir plastinių chirurgų išgražinti man atrodo nevyriški, nepatrauklūs ir neseksualūs. Su tokiais, žinoma, galiu bendrauti, tačiau jie man neatrodo žavingi.