Šiuo metu Lietuvoje dėl sergamumo uždarytos dvi švietimo įstaigos – mokykla Kalvarijoje ir darželis Šiauliuose, kuriame ūmia gripo infekcija susirgo ne tik vaikai, bet ir 6 auklėtojos iš 13, užsikrėtė net ūkvedys ir virėjos.

Nacionalinio visuomenės centro atstovė Edita Satkevičienė teigė, kad „susirgus didžiajai daliai ugdymo įstaigos darbuotojų ir apie 40 proc. visų ugdymo įstaigos grupės lankančių vaikų, teiktas siūlymas savivaldybės merui skelbti infekcijų plitimą ribojantį režimą visoje ugdymo įstaigoje“.

Kol kas Šiauliuose daugiau neuždaryta nė viena klasė ar darželio grupė.

Šiaulių švietimo skyriaus atstovės Živilės Nakčiūnienės vertinimu, „situacija pakankamai gera, šiuo metu nedirba tik viena ugdymo įstaiga – lopšelis-darželis „Salduvė“, nes serga daugiau nei pusė ir darbuotojų, ir vaikų. Bet tikimės, kad jau pirmadienį įstaiga sugrįš į darbą“.

Sergamumo gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodikliai didėja, daugiausia sergančių – Vilniuje, mažiausia – Tauragėje. Epideminį lygį pasiekė jau 21 savivaldybė iš 60, tiesa, kol kas epidemijos nepaskelbė nė viena.

Nacionalinio visuomenės centro atstovės E. Satkevičienės teigimu, analizuojant daugiametę sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis dinamiką, šiuo metu yra stebimas įprastas šiam metų laikui būdingas padidėjęs sergamumas.

„Siūlymas skelbti gripo epidemiją nėra teiktas savivaldybių administracijoms, tačiau situacija ir toliau stebima bei vertinama“, – pabrėžė E. Satkevičienė.

Naujų susirgimų COVID-19 užfiksuota mažiau, poliklinikose – daugiausia gripo atvejų. Pacientai dažniausiai kreipiasi į šeimos gydytojus dėl aukštos temperatūros, ji laikosi net penkias ar septynias dienas.

Kaip sakė šeimos gydytoja Kristina Slonksnė, gripą žmonės galėtų nusistatyti namuose – tam yra greitieji testai.

Šiaip ar taip, vis daugiau pacientų dėl gripo patenka į ligonines. Praėjusią savaitę ligoninėse gydyti 135 asmenys, iš jų daugiau nei pusė – vaikai.

„Ligoninėse gripo daugėja, pačiai teko siųsti mažus pacientus į stacionarą, kurie sunkiai sirgo ir karščiavo, be to, [ligos] nustatymas gal buvo šiek tiek pavėluotas“, – sakė K. Slonksnė.

Praėjusią savaitę gripu daugiausia sirgo Marijampolės, Kalvarijos ir Kauno rajono savivaldybės gyventojai.

Šeimos gydytoja K. Slonksnė priminė: kad ligos neplistų, svarbu neužmiršti per pandemiją išmoktų pamokų – laikytis higienos, paisyti saugaus atstumo, dėvėti kaukes, taip pat skiepytis.

Šį ligų sezoną nuo gripo mirė jau aštuoni žmonės, tarp jų ir 40–49 m. amžiaus grupės asmuo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: