Vandenyno paviršiaus atvėsimas (vadinamasis la nina) – atvirkštinis vandenyno atšilimui (vadinamasis el nino) procesas. Abu reiškiniai gali trukti 9 mėnesius. Dėl to vandenyno ir atmosferos tėkmių cirkuliavimas, planetoje keičiasi oras ir klimatas.

Mokslininkai ištyrė keturias pandemijas (1918, 1957, 1968 ir 2009 m.). Visos vyko pavasarį arba vasarą. Jie išanalizavo temperatūros pokyčius tropinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Paaiškėjo, kad rudenį ir žiemą, prieš pandemijas, vandens temperatūra stipriai sumažėjo.

Specialistų nuomone, la nina sudaro virusams idealias sąlygas, tinkančias genetinėms mutacijoms, vykstančioms praskrendančių paukščių organizme. Jau anksčiau įrodytas fenomeno poveikis paukščių migracijos maršrutams, sustojimų ilgiui ir jų gebėjimui prisitaikyti. Taigi sudaromos sąlygos lengvai apsikeisti genetine medžiaga. Taip ir atsiranda nauji, pavojingi štamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)