NVSC duomenimis, praėjusią savaitę daugiausia sergančiųjų buvo užregistruota Klaipėdos apskrityje, mažiausia – Marijampolės apskrityje.

Lietuvoje paskutiniąją praėjusių metų savaitę diagnozuoti 33 gripo atvejai, pirmąją šių metų savaitę gripas nustatytas 27 asmenims.
Sausio 3–9 d. Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyti 9 asmenys (visi 0–17 metų amžiaus).

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskrityse:

Sergamumas gripu 1-ąją 2022 metų savaitę

Pirmąją praėjusių metų savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 25,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o 2022 m. pirmąją savaitę – kur kas didesnis – 62 atvejai 10 tūkst. gyventojų.
Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2021 m. 52-ą savaitę buvo paimtas vienas ėminys dėl gripo viruso nustatymo, išskirtas A(H3) tipo gripo virusas.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2018 m.:

Sergamumas gripu 1-ąją 2022 metų savaitę

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 52-ą metų savaitę iš 60 398 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 3 666 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 99 proc., B tipo – 1 proc.).

Europos savaitiniai duomenys apie nustatytus gripo virusus pagal tipą 2021–2022 m. sezonu:

Sergamumas gripu 1-ąją 2022 metų savaitę

Plintant gripui ir ŪVKTI gyventojams rekomenduojama:

  • pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius ir avalynę;
  • stiprinti imunitetą (pilnavertiškai maitintis, skirti pakankamai laiko fiziniam aktyvumui, laikytis tinkamo darbo ir poilsio režimo, valdyti stresą ir pan.);
  • dažnai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas (ypač jei jose gyvena, dirba daugiau žmonių);
  • dažnai plauti rankas po tekančiu šiltu vandeniu (ypač prieš valgį, po ligonio slaugymo ar pasinaudojus tualetu), nuplautas rankas nusausinti;
  • kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis;
  • panaudotas nosinaites nedelsiant išmesti ir nusiplauti rankas;
  • pajutus į gripą panašius simptomus, nesigydyti patiems, o kreiptis į savo šeimos gydytoją.

NVSC specialistai primena, kad efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo yra skiepai, tad jeigu dar nesuspėjote pasiskiepyti, turite galimybę tai padaryti.

Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją