Šis prieš aštuonerius metus sukurtas ir daugelyje užsienio festivalių rodytas filmas pasakoja apie gimdymą namuose.

"Tai pasikėsinimas į žodžio laisvę", - kartojo šoko ištikta I. Kurklietytė po daugiau kaip 3 valandas trukusios kratos.

R. Abukevičius pripažino, kad pareigūnai elgėsi kultūringai, bet jam buvo neramu dėl pabudusių vaikų.

Šioje operacijoje dalyvavo ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė.

"Atvykėliai labai ilgai skaitė teisėjos pasirašytą dokumentą, kad ji leido ieškoti filmo kopijų, paimti kompiuterius", - lrytas. lt sakė R. Abukevičius.

Anot I. Kurklietytės, tyrėjus domino ir dokumentai, ypač sutartis su Kultūros ministerija.

Menininkai veltui siūlė dokumentų ieškoti "Studijoje 2000", kur pagamintas filmas, nes būtent ten jie saugomi.

"Dokumentinis filmas yra meno produktas, o ne teisinis įrodymas", - aiškino R. Abukevičius.

Pareigūnai pribloškė I. Kurklietytę jos šventės išvakarėse - trečiadienį atidaromas modernus Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius, kurio sumanytoja, o šiuo metu ir direktorė - ši režisierė.

"Šiuo klausimu komentarų nebus", - "Lietuvos rytui" pranešė Generalinės prokuratūros viešųjų ryšių specialistai. Tokį sprendimą jiems perdavė Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė, kurios vardas ir pavardė neįvardyti. Sprendimą dėl kratos pasirašiusios teisėjos pavardė irgi laikoma paslaptimi.

Pasiteiravus dėl kratos motyvų, buvo aptakiai atsakyta: "Ne visada kratos atliekamos pas įtariamuosius".

Vilniaus prokurorai vadovauja ikiteisminiam tyrimui dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose. Tiriami maždaug dešimties metų senumo įvykiai, kai gimdyvėms padėjo esą tam teisės neturėjusios medikės.

"Esu apstulbęs ir pasipiktinęs tokiu neregėtu ir negirdėtu elgesiu su menininku. Maniau, kad tokio šiurkštaus įsiveržimo į menininko asmeninį gyvenimą, jo būstą mažų vaikų akivaizdoje laikai jau praėję, o rekomenduojamų arba uždraustų temų sąrašai mūsų valstybėje nebegalioja. Menininkas turi teisę į kūrybą, interpretaciją, turi teisę liesti visas temas ir kalbėti apie viską. Tai meninė kūryba!" - sakė Kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (523)