Ši Vakarų Afrikos šalis ėmėsi griežtų priemonių, uždraudusi 6 mln. savo gyventojų 72 valandas išeiti iš namų, siekiant pažaboti mirtiną Ebolos viruso protrūkį, nuo kurio Siera Leonėje, taip pat kaimyninėse Liberijoje ir Gvinėjoje mirė daugiau negu 2,6 tūkst. žmonių.

Gatvėse galėjo būti tik būtiniausių tarnybų darbuotojai, tokie kaip medicinos profesionalai, taip pat apie 30 tūkst. savanorių, kurie ėjo nuo durų prie durų, dalydami muilą ir patardami, kaip būtų galima sustabdyti užkrato plitimą.

Liberija taip pat suintensyvino pastangas įveikti epidemiją, sekmadienį paskelbusi, kad sostinės Monrovijos ligoninėse lovų skaičius buvo padidintas keturis kartus, siekiant priimti apie tūkstantį Ebolos virusu užsikrėtusių pacientų.

Į šalį taip pat atvyko daugiau JAV karių, turinčių padėti su darbu nebesusitvarkantiems vietos pareigūnams.

Ebolos karštinė užsikrėtusį žmogų gali pribaigti per kelias dienas, sukeldama aštrų raumenų skausmą, vėmimą, viduriavimą, taip pat daugeliu atvejų – nesustabdomą vidinį ir išorinį kraujavimą.

Baimė užsikrėsti skaudžiai smogė paveiktų šalių ekonomikoms, nes daugelis atsargių darbuotojų lieka namuose, o prekyba su užsieniu sutriko, oro bendrovėms atšaukiant tarptautiniu reisus.

Siera Leonės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Sarian Kamara sakė, kad per karantiną „galėjome ... patvirtinti naujų (užsikrėtimo) atvejų, kurie, jeigu nebūtų nustatyti, būtų smarkiai padidinę išplitimą“.

„Iki šio ryto užfiksavome 22 naujus atvejus. Medicinos (komandų) reagavimas buvo pagerintas, o laidojimo komandos per pastarąsias dvi dienas galėjo palaidoti 60–70 lavonų“, – pridūrė ji.

Tačiau šis uždarymas taip pat sulaukė kritikos: kai kurie jį vadino viešųjų ryšių triuku, o kiti skundėsi, kad savanoriai menkai galėjo patarti, kaip būtų galima pažaboti šią ligą.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) prieš dvi savaites perspėjo Siera Leonę, kuri yra labiausiai šios epidemijos paveikta šalis, netekusi daugiau negu 1 450 žmonių gyvybių, kad gresia didelis naujų užsikrėtimo atvejų pliūpsnis – tikėtina, kad bus užregistruota tūkstančiai naujų susirgusiųjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)