„Lietuvoje apsinuodijimo tendencijos pastaraisiais metais beveik nekinta, – pranešime spaudai tvirtina VVSPT specialistai. – Dažniausiai žmonės tampa medikamentų ir alkoholio aukomis.“

Trečiąjį metų ketvirtį 99 vaikai nukentėjo nuo medikamentų ir 66 – nuo alkoholio. Užregistruoti 7 apsinuodijimo buitinės chemijos produktais atvejai. Narkotikais apsinuodijo 3 vaikai.

Pasak VVSPT atstovų, maži vaikai dažniau apsinuodija aptikę suaugusiųjų nesaugiai laikomas medžiagas.

„Mažyliai smalsūs, jiems rūpi pažinti pasaulį ne tik matant, liečiant, bet ir ragaujant. Ypač jų akį traukia ryškios, spalvingos pakuotės, gaiviuosius gėrimus primenantys skysčiai“, – teigia VVSPT specialistai.

Buityje naudojami pesticidai, vaistai, skalbimo ir valymo priemonės neretai laikomos vaikams pasiekiamose lentynose, ant stalo ar tiesiog ant grindų. Apie antrus gyvenimo metus vaikai jau moka atsukti kamštelius, užlipti ant kėdės ir pasiekti norimą daiktą.

Paaugliai paprastai supranta, kad ragauja pavojingą sveikatai medžiagą. Jie tyčia rizikuoja, eksperimentuoja, tikisi apsvaigti. Deja, daugelis nesuvokia realios rizikos ir galimų skaudžių pasekmių: psichikos sutrikimų, kasos bei kepenų negrįžtamų pakitimų, širdies ir kraujagyslių pažeidimų, imunologinių, skrandžio bei žarnyno veiklos sutrikimų ir kt.

Suaugusieji taip pat dažniausiai apsinuodija medikamentais (79 atv.), alkoholiu ir alkoholiu kartu su kitomis medžiagomis (53 atv.). Taip pat būta 18 apsinuodijimų įvairiomis dujomis bei smalkėmis.

Daugiau nei pusę visų apsinuodijimų sudarė apgalvoti apsinuodijimai, kai buvo siekta apsvaigti ar nusižudyti. Net 83 atvejais dėl tyčinio svaiginimosi ar nuodijimosi nukentėjo vaikai. Laimei, visais atvejais medikai laiku suspėdavo į pagalbą, tad mirčių buvo išvengta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją