Kaip praneša Dailymail.com, su juo D. Bowie įnirtingai kovojo pusantrų metų. Prieš tai jis buvo patyręs net šešis širdies smūgius.

Daugiausiai atvejų - dėl dviejų virusinių infekcijų

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas akademikas, profesorius Limas Kupčinskas DELFI pasakojo, kad labiausiai paplitęs pirminis kepenų vėžys – hepatoceliulinė karcinoma, kuri susidaro iš pagrindinių kepenų ląstelių hepatocitų. Kitos kepenų vėžio rūšys yra retesnės ir sudaro vos kelis procentus. Gali būti ir antrinis kepenų vėžys, kurį sukelia kitų organų – plaučių, krūties, skrandžio – metastazės.

„Apie 70 proc. šio naviko - hepatoceliulinės karcinomos – atvejų susiję su lėtiniu virusiniu hepatitu C arba hepatitu B. Likę 30 proc. gali išsivystyti kaip kitų lėtinių kepenų ligų galutinė stadija ar komplikacija, tačiau kai kada kepenų vėžio priežastis lieka neaiški“, - sakė profesorius.

prof. Limas Kupčinskas
Prof. L. Kupčinskas paaiškino seką taip - kepenų uždegimas, kurį sukelia hepatitas C arba kiek retesnis hepatito B virusas, progresuoja į audinio nekrozę, randėjimą-fibrozę ir išsivysto cirozė. Galiausiai, ciroziniai mazgeliai degeneruoja ir daliai ligonių kepenų cirozė gali transformuotis į vėžį. Dažnai galvojama kad kepenų ciroze serga tik gausiai alkoholį naudojantys žmonės. Tačiau apie 30 proc. kepenų cirozes atvejų sukelia virusiniai hepatitai C ir B bei retesnės ligos – autoimuninis hepatitas, Vilsono liga ir kitos priežastys.

Profesoriaus teigimu, hepatoceliulinė karcinoma yra 5 pagal dažnumą navikas pasaulyje. Lietuvoje per metus registruojama apie 200 naujų atvejų. Tuo metu Kinijoje, Indijoje – šalyse, kuriose yra didelis sergamumas lėtiniu hepatitu B ir hepatitu C – naviko dažnis yra labai didelis.

„Lietuvoje hepatitu C yra užsikrėtę apie 2 proc. gyventojų, hepatitu B – apie 1,6 proc. Šios virusinės infekcijos dažnai būna besimptomės ir liga nustatoma tik cirozės arba hepatoceliulinės karcinomos stadijoje. Tai yra klastinga latentinė infekcija, kuri perduodama su krauju ir organizmo skysčiais. Nuo hepatito B esame dabar apsaugoti, nes visi kūdikiai po gimimo yra skiepijami“, - nuramino pašnekovas.

Tuo metu hepatito C virusas atrastas 1989 m. Lietuvoje viruso diagnostika atsirado tik 1994 m.

„Dėl netobulos kraujo perpylimo technikos – dabar viskas idealiai sterilu, tačiau sovietmečiu taip nebuvo – galėdavo nukentėti ir užsikrėsti ligoniai, kuriems operacijų metu perpilamas kraujas ir kraujo donorai ar tie, kurie darėsi tatuiruotes. Dabar tokios rizikos dėl šiuolaikinės medicinos įrangos nebėra, tačiau tam tikra rizikos grupe laikomi narkotikus vartojantys asmenys, kurie dalinasi švirkštais ir gali vienas nuo kito užsikrėsti“, - vardijo L. Kupčinskas.

Ligos gydymas priklauso nuo stadijos

Kepenų vėžys dažniausiai išsivysto palaipsniui ir ligoniai kreipiasi į gydytoją ligai jau pažengus. Taikomi keli gydymo būdai.

„Išsivysčius hepatoceliulinei karcinomai, kurios židinys dar mažas, jį galima operuoti chirurginiu būdu, taip pat sunaikinti invazinėmis procedūromis – radiodažnumine abliacija ar į naviką įleidžiant alkoholio. Navikai vis vien yra linkę atsinaujinti. Tada vienintelė išeitis, jei navikas nėra išplitęs, lieka kepenų transplantacija, kuri atliekama nemažai daliai pacientų.

Šis navikas dažniausiai vystosi kepenų cirozės fone ir jei navikas didelis, pacientai gali neatlaikyti operacijos. Todėl įvertinant chirurginės operacijos galimybę, visada tikrinama kepenų funkcija“, - aiškino profesorius.

Visa laimė, kad nuo hepatito C yra sukurti pakankamai efektyvūs vaistai, ir gastroenterologai gali visiškai išgydyti šią ligą (jeigu kepenų cirozė dar nėra „užleista“, arba jei nėra išsivystęs kepenų vėžys). Virusinis hepatitas B taip pat gydomas vaistais, tačiau liga dažniausiai tik prislopinama.

Nesaikingas alkoholio vartojimas taip pat didina kepenų ligų riziką, tačiau alkoholis yra ne vienintelė kepenų cirozės priežastis. Kepenų cirozė – daugelio lėtinių kepenų susirgimų paskutinė stadija.

Kada sunerimti

Ligos pradžioje simptomai nepasireiškia arba būna labai nereikšmingi.

„Virusinis kepenų uždegimas dažnai nesukelia jokių simptomų. Žmogus gali jausti silpnumą, kai atsiranda gelta, ima didėti kepenys, pilve kaupiasi skystis – būna jau kepenų cirozės stadija. Jei žmogus priklauso tam tikrai rizikos grupei, t. y. jam iki 1994 m. buvo perpiltas kraujas, jam atliktos didelės apimties chirurginės operacijos, jis pats buvo kraujo donoru, priklauso tiems ligoniams, kurie laukia inkstų transplantacijos, jeigu turi tatuiruočių ar bent kartą vartojo intraveninius narkotikus, derėtų pasitikrinti dėl virusinių hepatitų.

Pagrindinis ankstyvos diagnostikos kelias – orientacija į šias rizikos grupes ir patikra. Turime pasitikrinti dėl virusinų hepatitų ir tada, kai nustatomas kai kurių kepenų fermentų padidėjimas ar vienas iš šeimos narių jau serga šia liga“, - patarė prof. L. Kupčinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)