Europarlamentarai pabrėžia kad daugiau nei 40 proc. visų vėžio atvejų galima išvengti laiku atsižvelgiant į biologinius, aplinkos, darbo, socialinius ir ekonominius bei komercinius rizikos veiksnius. Todėl jie ragina nacionaliniu ir ES lygiu sukurti ir įgyvendinti veiksmingas prevencines priemones, tarp kurių – mesti rūkyti skatinančių programų finansavimas ir parama veiksmams, kuriais siekiama mažinti su alkoholiu susijusią žalą. EP taip pat reikalauja numatyti privalomą ES maistingumo ženklinimą maisto produktų pakuotės priekinėje dalyje ir nustatyti bent 25 papildomų vėžio riziką didinančių medžiagų ribines vertes darbo aplinkoje.

EP rekomenduoja užtikrinti europiečių teisę „būti pamirštam“, kad draudikai ir bankai neturėtų atsižvelgti į vėžiu sirgusių asmenų ligos istoriją. Ši teisė turėtų būti užtikrinta visiems ES pacientams praėjus 10 metų nuo jų gydymo pabaigos, o pacientams, kurie diagnozės metu buvo jaunesni nei 18 metų – praėjus ne daugiau kaip penkeriems metams nuo jų gydymo pabaigos.

Europarlamentarai susirūpinę, kad pacientai vis dar patiria sunkumų gaunant sveikatos priežiūros paslaugas ir dalyvaujant klinikiniuose tyrimuose kitose ES šalyse. Todėl jie reikalauja reformuoti esamą teisės aktų sistemą, kad būtų sudarytos sąlygos pacientų judėjimui ir prieigai prie itin specializuotos įrangos bei priežiūros. Tam reikėtų nustatyti bendras leidimų naudotis tarpvalstybinėmis sveikatos priežiūros paslaugomis išdavimo ir kompensavimo taisykles, įskaitant teisę gauti kito specialisto nuomonę.

EP nariai tvirtai ragina išplėsti bendrų ES viešųjų pirkimų procedūras, ypač skirtas vaistams nuo retų ligos rūšių ir vaikų vėžio, naujiems vaistams nuo vėžio ir kitoms gydymo priemonėms. Jie taip rekomenduoja išplėsti vaistų nuo vėžio tiekimo grandinę, atidžiau stebėti vaistų stygiaus atvejus ir sukaupti strateginį ypatingos svarbos vaistų rezervą.

Parlamentas siūlo į naują ES remiamą vėžio atrankinės patikros sistemą įtraukti daugiau vėžinių susirgimų (ne tik krūties, gimdos kaklelio ir kolorektalinį vėžį) bei užtikrinti didesnį farmacijos sistemos skaidrumą, ypač kalbant apie kainodaros sudedamąsias dalis, kompensavimo kriterijus ir faktines vaistų kainas įvairiose ES valstybėse.

EP Specialiojo kovos su vėžiu komiteto išvados priimtos 652 EP nariams balsavus už, 15 – prieš ir 27 susilaikius. Šis komitetas buvo įsteigtas 2020 m. birželį, o jo įgaliojimai pasibaigė 2021 m. gruodžio 23 d. Komitetas vykdė precedento neturintį konsultacijų procesą rengdamas viešuosius klausymus. EP nariai taip pat pasikeitė nuomonėmis su ES valstybių parlamentais ir su tarptautinėmis organizacijomis ir ekspertais. Į pranešimą taip pat įtrauktos pagrindinės komiteto surengtų viešų konsultacijų išvados dėl COVID-19 pandemijos poveikio onkologinei priežiūrai ES, pranešime spaudai rašo EP biuras Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją