Šeštadienį pasaulyje minint kovos su pasiutlige dieną, ULAC pranešė, kad daugėja žmonių, nukentėjusių nuo laukinių ir naminių gyvūnų.

Antrąjį šių metų ketvirtį medicinos pagalbos kreipėsi 1954 asmenys, nukentėję nuo įvairių laukinių ir naminių gyvūnų, o tai yra dvigubai daugiau nei per pirmąjį šių metų ketvirtį (926).

Daugiausiai nukentėjusiųjų nuo gyvūnų – Vilniaus ir Kauno apskrityse. Lietuvoje dažniausiai žmonės nukenčia nuo šunų, kačių ir laukinių gyvūnų, tačiau pasitaiko, kad pasiutligės grėsmę sukelia ir naminiai galvijai. Didžioji dalis laukinių gyvūnų pasiutligės atvejų pastaraisiais metais nustatomi pasienio su kaimynine Baltarusija rajonuose.

Šių metų pavasarį buvo pradėtas laukinių gyvūnų oralinės vakcinacijos nuo pasiutligės pavasario etapas. Kaip ir kasmet, visoje Lietuvos teritorijoje iš lėktuvų išmėtyti jaukai su vakcina. Laukinių gyvūnų vakcinacija pradedama nuo vakarinio Lietuvos pakraščio ir tęsiama visoje Lietuvos teritorijoje.

Pasaulinė pasiutligės diena minima kasmet rugsėjo 28 dieną. Tai yra prancūzų mokslininko Louiso Pasteur'o, kuris 1885 metais pirmasis su bendraautoriais sukūrė vakciną nuo pasiutligės, mirties minėjimo diena.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)