Cukinijos turi itin mažai kalorijų.

Cukinijos yra idealus lengvasis garnyras prie sunkiau virškinamų patiekalų: vienas puodelis pjaustytų cukinijų turi tik 19 kcal. Tai nuo 40 iki 50 proc. mažesnis kalorijų kiekis už tą, kurį turi tokia pati porcija kitų žalios spalvos daržovių, pavyzdžiui, brokoliai ar Briuselio kopūstai. Kadangi cukinijos yra itin įvairiapusiškos, jas galima pritaikyti daugeliui patiekalų, pradedant kepsniais ir baigiant suktinukais su pesto padažu. Be to, visuomet galite pasikepti cukinijų su žolelėmis.   

Galite valgyti cukinijų žiedus. 

Nors cukinijos laikomos daržovėmis, iš esmės tai yra vaisiai, nes jos išauga iš gėlės – geltono žiedo, kuris pražysta po plačiais lapais. Parduotuvės retai prekiauja cukinijų žiedais, tačiau jų galite įsigyti ūkininkų turguose. Cukinijų žiedai neskirti tik grožėjimuisi – juos taip pat galima valgyti. Populiariausias būdas paruošti cukinijų žiedus – juos pakepinti keptuvėje ar įdaryti. Taip pat galite dėti juos į šviežių daržovių salotas.  

Cukinijos naudingos jūsų širdžiai.

Cukinijos turi daug kalio: 295 miligramus viename puodelyje. Tai sudaro 8 proc. rekomenduojamos kalio dienos normos. Anot Amerikos širdies asociacijos, kalis padeda kontroliuoti kraujo spaudimą, nes mažina žalingą druskos poveikį jūsų organizmui. Tyrimai rodo, kad padidinus kalio kiekį (ir sumažinus druskos vartojimą), sumažėja insulto rizika ir tikimybė susirgti širdies ligomis. Cukinijos taip pat turi nemažai antioksidanto – vitamino C, kuris padės jūsų kraujagyslių sienelėms, sumažins kraujospūdį ir apsaugos nuo kraujo krešulių. Viename puodelyje pjaustytų cukinijų yra 20 miligramų, arba 33 proc. kasdienės vitamino C normos.   

Cukinijos gali pakeisti makaronus.

Cukinijas galite įtraukti į spagečių patiekalus, bet jos taip pat gali pakeisti pačius makaronus. Šiaudeliais pjaustytos cukinijos (angl. zoodles) yra puiki alternatyva makaronams. Tokius šiaudelius galite susipjaustyti specialiomis daržovių pjaustyklėmis ar daržovių skustuku, turinčiu dantytus ašmenis, kurie atrėžia plonas juosteles.   

Cukinijos ne visada būna žalios.

Veikiausiai esate įpratę prie žalios spalvos cukinijų. Tačiau egzistuoja ir geltonų cukinijų rūšys, kurias galima sumaišyti su kitomis geltonos spalvos moliūginėmis daržovėmis. Lengviausia jas atskirti iš jų formos. Bet kokios spalvos cukinijos nuo pradžios iki galo visada atrodys kaip cilindras. Nors apie žalių ir geltonų cukinijų skirtumus žinoma nedaug, kai kas sako, kad geltonos cukinijos yra saldesnės. Be to, šios cukinijos kepimo metu nepraranda savo spalvos, todėl bet kokiems patiekalams suteiks saulės spalvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)