Naktimis dirbantys asmenys taip pat labiau rizikuoja susirgti ir kitomis vėžio formomis, pavyzdžiui storosios žarnos, plaučių ir šlapimo pūslės vėžiu. Mokslininkai jau ne kartą kalbėjo apie naktinių pamainų pavojus – nustatyta, jog darbas naktimis moterims padidina krūties vėžio riziką.

Taigi, darbas naktimis veikia melatonino – hormono, gaminamo smegenų kankorėžinėje liaukoje – kiekį. Jeigu šio hormono per daug ar per mažai, gali kilti bėdų. Būtent šis hormonas reguliuoja miego ir budrumo režimą. Jeigu naktinį darbą žmogus dirba daugiau nei dešimt metų, galima drąsiai teigti, jog rimtų sveikatos problemų jam išvengti praktiškai nepavyks.

Tyrime dalyvavo 3 tūkst. 137 vyrai, kuriems buvo diagnozuotas vėžys. Kontrolinėje grupėje buvo 500 sveikatos problemų neturinčių vyrų. Paaiškėjo, jog pirmojoje grupėje buvo nemažai naktimis dirbančių stipriosios lyties atstovų. Kalbant konkrečiau, naktinės pamainos padidina prostatos ir storosios žarnos riziką. Taip pat net 76 proc. išauga plaučių, o 70 proc. – šlapimo pūslės rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)