„Kol kas vakcinacijos kabinetai veikia penkiose didžiųjų šalies miestų vaistinėse, bet artimiausiu metu ketiname įrengti dar 20 kabinetų visoje Lietuvoje. Mūsų ateities planas – kiekvienoje apskrityje bent po vieną vakcinacijos kabinetą. Tokiu būdu ir regionuose, kur mažiau gydymo įstaigų ir vaistinių, gyvenantiems žmonėms bus užtikrinta skiepijimo paslauga – nereikės dėl vizito vykti į didmiesčius ar laukti ilgose eilėse bei kontaktuoti su žmonėmis, kas ypač aktualu besitęsiančios COVID-19 pandemijos metu“, – sako vaistinių tinklo generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.

Rūta Bagdonavičienė

Erkinio encefalito atvejų skaičius šalyje nežymiai sumažėjo dėl išaugusių skiepijimo apimčių – tai rodo ir statistika. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2020 m. užregistruoti 669 erkinio encefalito atvejai, iš jų 3 mirties atvejai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2019 m. buvo užregistruota 711 erkinio encefalito atvejų, iš jų 6 mirties atvejai.

„2019 m. didžiausias sergamumas registruotas Utenos (59,5/100 tūkst. gyv.), Kauno (29,5/100 tūkst. gyv.), Marijampolės (28,3/100 tūkst. gyv.), Panevėžio (27,7/100 tūkst. gyv.) ir Tauragės (27/100 tūkst. gyv.) apskrityse“, – vardija ULAC gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė.

Aušra Bartulienė

Iš 260 vaistinių tinklo planuojamų įrengti vakcinacijos kabinetų veikia jau 5: vienas Vilniuje, du Kaune, vienas Kauno rajone, kitas – Mažeikiuose. Netrukus atsidarys dar 15 kabinetų: keturi Vilniuje, trys Kaune trys Klaipėdoje, po vieną Šiauliuose, Telšiuose, Alytuje, Palangoje, Panevėžyje.

„Planuodami vakcinacijos kabinetų lokacijas atsižvelgėme ir į tai, kokiose šalies vietovėse registruojamas didžiausias sergamumas erkiniu encefalitu. Kadangi pirmauja Utenos apskritis, vienas kabinetas žmones kvies skiepytis Anykščiuose. Antroje vietoje pagal erkinio encefalito atvejų skaičių yra Kauno apskritis, dėl šios priežasties suteiksime gyventojams galimybę pasiskiepyti tiek Kauno mieste, tiek rajone“, – savo pasirinkimą komentuoja vaistinių tinklo vadovė.

Pasak jos, skiepijimo nuo erkinio encefalito apimtys Lietuvoje didėja ir tai labai pozityvus ženklas, tačiau pandemija kiek stabdo vakcinacijos nuo įvairių infekcijų tempą. ULAC duomenimis, 2020 m. įskiepyta 367 728 tūkst. vakcinos dozių nuo erkinio encefalito, 2019 m. buvo įskiepyta 231 023 dozių.

Erkė

„Labai džiugu, kad žmonės linkę neberizikuoti savo sveikata ir verčiau pasiskiepyti nuo nervų sistemą sutrikdančios ligos. Tačiau, kaip jau minėjo ne vienas šalies epidemiologas, susikoncentravimas į COVID-19 infekciją ir vakcinaciją nuo jos kiek sutrikdė gyventojų skiepijimąsi nuo kitų ligų. Todėl steigdami vakcinacijos kabinetus mūsų vaistinėse visoje šalyje norime prisidėti prie to, kad skiepijimas nuo erkinio encefalito nesustotų ir žmonėms būtų kuo paprasčiau priimti savo sveikatos atžvilgiu naudingą sprendimą“, – akcentuoja R. Bagdonavičienė.

Sergamumas erkiniu encefalitu Lietuvoje palyginti su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis išlieka didžiausias.

„2019 m. ES šalyse užregistruota 3411 erkinio encefalito atvejų, sergamumo rodiklis siekia 0,7 atv./100 tūkst. gyv. 2019 m. didelis sergamumas rodiklis buvo Čekijoje (7,3), Estijoje (6,2), Latvijoje (6,1), Slovėnijoje (5,3), tačiau didžiausias sergamumas išlieka Lietuvoje (25,4 atv./100 tūkst. gyv.)“, – pabrėžė ULAC gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)