Vyresniems nei 40 metų vyrams sunkiau prisiminti konkrečius dalykus nei to paties amžiaus moterims, nustatė Amerikos mokslininkai.

Tyrimas atskleidė, kad hipokampas – smegenų sritis, atsakinga už prisiminimų kaupimą, dažniausiai (kalbant apie abi lytis) pradeda trauktis sulaukus 30 metų, tačiau sparčiau šis procesas vyksta būtent vyrų smegenyse.

Minesotos „Mayo“ klinikos fondo mokslų daktaras Cliffordas Jackas jaunesnysis teigia, kad tokių skirtumų priežastys neaiškios, tačiau taip gali būti dėl to, kad moteriškas hormonas estrogenas moterų smegenis iki pat gilios senatvės gana efektyviai apsaugo nuo žalos neuronams.

Tyrimo, kuriame dalyvavo 1246 žmonės, kurių amžius nuo 30 iki 95, rezultatai taip pat atskleidė, kad atminties sutrikimai nesvetimi visiems be išimties vidutinio amžiaus žmonėms. Ir tai tikrai nereiškia, kad vertėtų iš karto sunerimti dėl beprasidedančios senatvinės silpnaprotystės.

„Atminties sutrikimai būdingi visiems be išimties. Senėjimo procesai vyksta su visais organais, tad kodėl smegenys turėtų būti išimtis?“, – pabrėžia C. Jackas.

Kito akademiko teigimu, šis tyrimas padės geriau suprasti senatvinės silpnaprotystės priežastis.
Kalifornijos universiteto mokslų daktaras Charlesas Decarli teigia: „Geriau supratę šių pirmųjų procesų biologiją, daugiau sužinosime apie būdus kognityvinei sveikatai išsaugoti ir senatvinės silpnaprotystės prevencijos priemones“.

Kaip ir seniau atliktuose tyrimuose, šio darbo autoriai išsiaiškino, kad vyrų atmintis prastesnė nei moterų – skirtumas fiksuojamas jau paauglystės metais. Paaiškėjo, kad moterys šį pranašumą išsaugo iki pat menopauzės ar net dar ilgiau.

Anksčiau mokslininkai buvo pateikę išvadų, kad atminties problemas gali veiksmingai atitolinti tokie dalykai kaip kakava ar naujos kalbos mokymasis. Taip pat yra tokių, kurie siūlo reguliariai sportuoti – esą tai dar viena geros atminties paslaptis.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)