Kaip tai veiks ir, ar nepasunkės kelias iki gydytojo kabineto, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pirminės asmens sveikatos priežiūros vyriausiosios specialistės Ramunės Andriušaitienės klausė LNK laidos „Vidurdienio žinios“ vedėjas Rolandas Vilkončius.

„Sveikatos centras nebus vienas pastatas. Sveikatos centras yra bendradarbiavimui susijungusių įvairių įstaigų visuma. Todėl tas sveikatos centras gali būti tiek ligoninėje, tiek dabar esančioje poliklinikoje, tiek kitose sveikatos priežiūros įstaigose, kurios panorės bendradarbiauti sveikatos centre“, – paaiškino R. Andriušaitienė.

Anot specialistės, tai yra įstaigos, susijungusios bendradarbiauti tam, kad galėtų būti teikiamos paslaugos arčiau savivaldybės gyventojų.

„Tuose sveikatos centruose dirbs sveikatos priežiūros specialistai: gydytojai, slaugytojai, kitas medicinos personalas, registratoriai. Bus koordinatoriai, kurie suteiks daugiau informacijos pacientams, kur ir kaip gauti paslaugas arčiau savo namų“, – sakė R. Andriušaitienė.

Sveikatos centruose bus ir atvejo vadybininkai. Paklausta, kokia bus jų funkcija, laidos pašnekovė teigė: „Atvejo vadybininkas bus asmuo, kuris padės pacientams, kuriems reikės pagalbos. Dažniausiai tai bus poliligoti pacientai, kuriems dažnai reikia lankytis ne tik pas šeimos gydytoją, bet ir pas gydytojus specialistus. Atvejo vadybininkai padės sukoordinuoti, kaip ir kada patogiau pasiekti tuos gydytojus specialistus tam, kad gautų tinkamas sveikatos priežiūros paslaugas, kad keliomis lėtinėmis ligomis sergantys pacientai nepasimestų tuose dažnuose vizituose. Galbūt teks priminti, galbūt paderinti patogesnį laiką, susisiekti su kitais gydytojais. Kaip mes vadiname, tie atvejo vadybininkai bus tarsi paciento advokatai“.

Asociatyvi nuotrauka

Vis tik tai bus dar vienas tarpininkas tarp paciento ir gydytojo. Tad, ar nėra rizikos, kad dėl to paciento kelias iki gydytojo kabineto tik pasunkės?

„Gydytojo tikslas yra suteikti sveikatos priežiūros paslaugas. Šiuo metu gydytojai, ypatingai šeimos, yra apkrauti įvairiu administraciniu darbu. Siekiame, kad šeimos gydytojai visą laiką skirtų paciento sveikatos priežiūros paslaugų teikimui, o papildomą pagalbą jiems suteiktų šeimos gydytojo komandos nariai: slaugytojai, atvejo vadybininkai, galbūt atsiras apylinkės administratoriai, kurie galėtų perimti informacinį darbą, kurį dabar daro šeimos gydytojas. Manyčiau, ypatingai šeimos gydytojo medicina tik sustiprės ir pacientui bus ir patogiau, ir lengviau gauti visas paslaugas“, – neabejojo R. Andriušaitienė.

Vis tik tiek savivaldybių atstovai, tiek ir medikai išreiškė nerimą dėl šių centrų veiklos ir sakė, kad medicinos sistemos problemos sprendžiamos ne nuo to galo. Paprašyta tai pakomentuoti, laidos dalyvė sakė: „Bendradarbiaujant visuomet pasiekiami geresni rezultatai, negu dirbant atskirai ir konkuruojant. Pagelbėjant vieni kitiems, ištiesiant pagalbos ranką, jeigu, sakykime, viena įstaiga yra labiau apkrauta, kita – mažiau, taip ir krūvis tolygiau pasiskirsto, ir pacientams patogiau. Nuogąstavimai, manu, yra bereikalingi“.

Vienas toks sveikatos centras jau veikia Švenčionių rajono savivaldybėje. R. Andriušaitienės žiniomis, savivaldybė juo yra gana patenkinta.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: