Medikai jaučiasi kaip karo lauke

„Kaip atrodo „eilinė mūsų, medikų, diena ligoninėje“? Darbo valandų praktiškai nebeįmanoma suskaičiuoti, ligoninėse sergančių ir, gaila, bet mirštančių tiek, kad ramia galva ir širdimi gultis ir keltis į darbą tapo labai sudėtinga, o gal ir neįmanoma“, – feisbuke rašė G. Kačergytė-Sidorovienė.

Kaip pasakojo gydytoja, medikai dabartinėmis sąlygomis patiria daug daugiau mirčių nei įprastu metu, darbo krūvis yra išaugęs, prisideda ir visuomenės nepasitenkinimas, bejėgiškumo jausmas, kai supranti, jog visų pagydyti neįmanoma.

Pašnekovė pabrėžia, kad dabartinės darbo sąlygos medikams nėra įprastos. Dar daugiau, visa pandemijos situacija itin blogai veikia gydytojų psichoemocinę būklę: „Tai iš esmės tas pats, kaip kas trečią dieną eiti į laidotuves. Pagal statistiką, dirbantys koronaviruso skyriuose, kas trečią dieną turi kažkam užmerkti akis, tada atlaikyti artimųjų liūdesį ar nepasitenkinimą. Atsisveikinimas su žmogumi vis tiek palieka didelį emocinį įspaudą.“

Pasak gydytojos psichoterapeutės, ir moksliškai, ir praktiškai įrodyta, kad COVID-19 skyriuose dirbantys medikai patiria iš esmės tą patį, ką patiria ir kareivis karo lauke, o tai daro didelę įtaką psichikai. Dėl to daugėja įvairių negatyvių jausmų, medikai nebesugeba atsipalaiduoti, sutrinka miegas, kai kuriems atsiranda valgymo sutrikimai, panika, nerimas, depresija.

„Kai pandemija pasibaigs, juk norėsime, kad gydytojai būtų darbingi, mus gydytų ir būtų geros sveikatos būklės. Bet norint, kad taip būtų, reikia jiems padėti. Žmonės, patyrę traumas, gydosi, tačiau medikai ne visada tai daro. Apskritai, medikai nelinkę prašyti pagalbos.

Mes sakome – jums irgi reikia pagalbos. Ateikite tie, kas norite, kas jaučiate, kad reikia. Pirmą grupę surinkome birželio mėnesį. Į ją atėjo žmonės, kurie pripažino, kad jiems tikrai blogai, nebegali miegoti ar norint užmigti nebegali to padaryti be kelių taurių vyno“, – pasakojo pašnekovė.

Surengė 3 dienų reabilitacijos programą

Kaip pasakojo G. Kačergytė-Sidorovienė, vakaruose jau įprasta turėti profesinės reabilitacijos programas, tad panašią programą buvo sugalvota įgyvendinti ir Lietuvoje.

„Tik vietoje savaitės ar dviejų viską sudėjome į 3 dienas, nes medikas negali ilgam palikti darbo vietos, ypač, kai dirbama per kelias darbo vietas. Per šias 3 dienas bandome „iškuopti“ visą negatyvą, kurį jie yra patyrę. Pirmos grupės atsiliepimai buvo labai geri“, – sakė pašnekovė.

Deja, tačiau tokioms programoms valstybė lėšų kol kas neskiria, tad organizatoriai prašo visuomenės pagalbos.

„Planuojame padaryti 6-is reabilitacinius savaitgalius, kuriuose sudalyvaus 120 specialistų. Prioritetas skiriamas reanimatologams, anesteziologams, infektologams ir tiems, kas dirba „raudonosiose zonose“.

1 reabilitacinio seminaro, kuriame dalyvaus 20 žmonių, kaina yra 7 500 EUR. Į šią sumą įeina 3 dienų apgyvendinimas kaimo turizmo sodyboje, maitinimas, programa. Tai yra 125 EUR 1 žmogui už 1 dieną.

Visų 6-ių seminarų kaina: 45 000 EUR. Tai būtų mūsų didžiausias tikslas. Jei to pasiekti nepavyks, turime ir planą B: surinkę 22 500 EUR galėtume surengti profesines reabilitacijas 3 grupėms, iš viso – 60 žmonių“, – feisbuke rašė G. Kačergytė-Sidorovienė.

Gydytoja džiaugiasi, jog per vieną parą pavyko surinkti pinigus pirmai grupei, tad bent vienas seminaras tikrai įvyks.

Pašnekovės teigimu, idėja apie profesinės reabilitacijos seminarus jau pristatyta ir Sveikatos apsaugos ministerijai. Visgi, geriausiu atveju tokių seminarų finansavimas bus pradėtas tik kitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)