Kaip praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), jauniausias iš praeitą parą mirusių asmenų priklausė 40–49 metų amžiaus grupei. Kiti du asmenys, mirę Šiaulių apskrityje, priklausė 40–49 ir 50–59 metų grupėms.

Gąsdina tai, jog du mirę asmenys nepriklausė rizikos grupei pagal amžių, be to, neturėjo kitų ligų.

„Kalbant apie tris asmenis, apie kuriuos gavome informaciją, tai vienas iš jų turėjo kitų ligų, kurios padarė įtaką ligai, 2 asmenys – ne“, – sakė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Visgi, gali būti ir taip, kad kitos ligos buvo tiesiog nenustatytos arba neįrašytos.

„Visada vertiname pagal mūsų turimus duomenis, kokius yra pateikę medikai. Jei koks nors žmogus sirgo tam tikra liga, bet galbūt ji nebuvo diagnozuota, išrašuose jos nėra, mes apie tą ligą ir nežinome. Kartais pasigirsta kalbų, kad gal kuo nors žmogus sirgo, bet į šį klausimą atsakyti negalime, nes pateikiame tą informaciją, kurią gauname“, – kalbėjo J. Petravičienė.

Asociatyvi nuotrauka

Šiek tiek anksčiau, trečiadienį, buvo pranešta apie dar jaunesnio asmens, neturėjusio kitų ligų, mirtį. Kaip praneša dienraštis „Šiaulių kraštas“, Šiaulių apskrityje antradienį koronavirusas nusinešė ne tik 7 žmonių gyvybes, bet ir pasiglemžė jauniausią auką. Mirė 37 metų vyras, nesirgęs kitomis ligomis. Ligonį, kaip rašoma „Šiaulių krašte“, staigi mirtis ištiko Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. NVSC šį atvejį laiko išskirtiniu.

NVSC kiek seniau pranešė, kad prieš kelias savaites Kaune mirė 30–39 metų amžiaus grupei priklausęs žmogus. Vis dėlto dėl sunkių kitų ligų jis buvo rizikos grupėje.

Pražudyti gali ir pats imunitetas

Kaip anksčiau „Delfi“ pasakojo gydytojas infektologas profesorius Alvydas Laiškonis, šiuo metu galime pastebėti daugiau mirštančių vidutinio amžiaus žmonių, nes taip griežtai nebesilaikoma karantino. Be to, prisideda sunkios kitos ligos.

„Dabartiniu metu turime įvairiausio amžiaus žmonių, kurie turi įvairių kitų ligų. Statistikoje niekada nepateikiama, kokios tiksliai yra mirusiojo kitos ligos. Gali būti, kad jis sirgo onkologine liga, galbūt buvo gydomas imunosupresiniais vaistais. Ir jaunam žmogui jau gali būti persodintas inkstas, persodinti kaulų čiulpai. Tokiam pacientui koronavirusas gali būti paskutinė prisidėjusi liga, kuri sukelia mirtį“, – pasakojo pašnekovas.

Lėtinių ar kitų ligų turinčio žmogaus kūnas jau ir taip kovoja su esama liga, o prisidėjęs koronavirusas būna paskutinis lašas, galutinai pribaigęs imuninę sistemą. „Imunitetas yra nuolat įtemptos būklės, kai kuriais atvejais dar ir slopinamas, o prisidėjusi koronavirusinė infekcija lemia labai sunkią ir nelaimingą išeitį“, – sakė prof. A. Laiškonis.

Ar gali būti taip, kad 40-metis žmogus, neturintis lėtinių ir kitų didelių ligų, miršta nuo koronaviruso?

„Taip, tokių situacijų irgi būna. Yra žmonių, kurių imuninė sistema sureaguoja labai audringai. Vadiname tai citokinų audra. Jei į kūną patenka mikroorganizmas, žmogaus imuninė sistema ne tik prieš jį kovoja, bet ir sukelia kūne tiek daug pakitimų, kad organizmas pats pradeda degti. Neutralizuodamas sukėlėją jis pats žūsta“, – paaiškino gydytojas.

Asociatyvi nuotrauka

Taip pat profesorius pateikia pavyzdį – meningokokinė infekcija vaikams.

„Sveikas vaikas, niekuo nesirgęs, staigiai, per 3 valandas, miršta. Kiekvienas žmogus turi individualią imuninę sistemą ir nėra vienos taisyklės, kas serga lengviau, o kas sunkiau. Kartais būna ir taip, kad žmogus, kuris turi daug kitų ligų, prie viruso prisitaiko ir perserga greičiau nei tas, kuris niekuo neserga“, – sakė pašnekovas. Tad pats imunitetas gali arba išgelbėti, arba pražudyti. „Šiuo metu aiškėja, kad imunitetas nuo koronaviruso yra galbūt tik pusė metų. Gali būti, kad reikės skiepytis taip pat, kaip ir nuo gripo, – kasmet“, – sakė A. Laiškonis.

Trečiadienį Lietuvoje užregistruota 17 mirties nuo koronaviruso atvejų

NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 17 mirties nuo koronaviruso atvejus. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 564 gyvybes.

4 mirties atvejai užregistruoti Šiaulių apskrityje. Asmenys priklausė 40–49, 50–59, 80–89, 90–99-erių metų amžiaus grupėms.

4 mirties atvejai užregistruoti Kauno apskrityje. Asmenys priklausė 60–69, 70–79, 80–89-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai užregistruoti Marijampolės apskrityje. Asmenys priklausė 60–69 ir 70–79-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai užregistruoti Tauragės apskrityje. Asmenys priklausė 40–49 ir 60–69-erių metų amžiaus grupėms.

2 mirties atvejai užregistruoti Telšių apskrityje. Asmenys priklausė 60–69 ir 70–79-erių metų amžiaus grupėms.

Utenos apskrityje užregistruotas 1 mirties atvejis. Asmuo priklausė 80–89-erių metų amžiaus grupei.

Taip pat 1 mirties atvejis užregistruotas Vilniaus apskrityje. Asmuo priklausė 80–89-erių metų amžiaus grupei.

Klaipėdos apskrityje užregistruotas 1 mirties atvejis. Asmuo priklausė 80–89-erių metų amžiaus grupei.

Be to, vakarykštę parą užregistruoti 7 mirties atvejai, kai užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)