Žmonės viską išbando – pradedant migdomaisiais, baigiant mankšta, kad tik naktį gerai išsimiegotų.

Na o tyrėjai sako, kad geriausia priemonė būtų mesti rūkyti, rašo dailymail.co.uk.

Tyrimas parodė, kad rūkymas gali sutrikdyti miegą, sukelti depresiją, nerimą. Paaiškėjo, kad rūkymas sutrikdo natūralų organizmo biologinį laikrodį, todėl sutrinka miegas, o nuo miego trūkumo sunkiau sutelkti dėmesį, svyruoja nuotaikos, didėja depresijos, nerimo grėsmė.

„Tyrimas parodė, jog rūkymas veikia tiek plaučių, tiek neurofiziologines funkcijas“, – teigė Niujorko Rochesterio universiteto Medicinos centro daktaras Irfanas Rahmanas.

Jis su kolegomis išsiaiškino, kad tabakas veikia plaučių biologinį laikrodį, sukelia uždegimą ir trikdo smegenų veiklą.

Paaiškėjo, kad net rūkant neilgai, sumažėja molekulių sirtuin1, todėl pakito biologinį laikrodį kontroliuojančio baltymo kiekis. Tai parodė tyrimai su pelėmis taip pat rūkančio žmogaus plaučių audinio tyrimas.

Tyrėjai patalpino į narvus dvi pelių grupes. Į vieną leisdavo cigarečių dūmų, kitame oras buvo grynas.Paaiškėjo, kad prisiuosčiusios cigarečių dūmų pelės būdavo mažiau aktyvios.

Tyrėjai taip pat išsiaiškino, kad sumažėjus molekulių sirtuin1, sutrinka biologinis organizmo laikrodis tiek pelėms, tiek žmonėms.

Tyrėjų teigimu, žalą organizmui galima atitaisyti.

„Jei šiais metais vykdysite naujametinius pažadus, tegu vienas iš jų būna – mesti rūkyti“, – sakė vienas iš tyrėjų Geraldas Weissmannas. Jis pridūrė, kad metus rūkyti, ne tik būtų į sveikatą plaučiams ir smegenims, bet ir miego kokybė pagerėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)