Tokią išvadą padarė mokslininkai, ištyrę 40 000 norvegų vyrų ir moterų.
Kaip informuoja health24.com, kita vertus, šuo metu pateikiami patarimai, kaip mažinti cholesterolio lygį, yra vienodi tiek vyrams, tiek moterims.

„Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad didelis cholesterolio lygis kur kas pavojingesnis vyrams negu moterims, taigi šioje amžiaus grupėje prevencinės sumažinti pirmojo širdies priepuolio riziką bus kur kas prasmingesnės“, – aiškino Norvegijos mokslų ir technologijos universiteto mokslininkas Erikas Madssenas.

Tyrėjai pasitelkė 1995–1997 m. Norvegijoje atlikto tyrimo duomenis, tarp kurių buvo ir 65 tūkst. žmonių kraujo mėginiai. Tyrėjai iškėlė hipotezę, kad moteriški lytiniai hormonai gali apsaugoti moteris nuo širdies priepuolio, todėl analizavo tik tų asmenų duomenis, kurie tyrimo metu buvo jaunesni nei 60 m. – tyrėjai atrinko23 525 moterų ir 20 725 vyrų duomenis. Per 12 tyrimo metų širdies smūgį patyrė 157 moterys ir 553 vyrai.

Tyrėjai taip pat išanalizavo ir duomenis tų pacientų, kuriems tyrimo pradžioje buvo daugiau nei 60 m., tokių buvo 20 138. Nebuvo įrodymų, kad šio amžiaus grupėje vyrams būtų labiau pakenkęs didelis cholesterolio kiekis.

E. Madsseno teigimu, remiantis jų tyrimo duomenimis, vidutinio amžiaus vyrams aukštas cholesterolio lygis gerokai didina miokardo infarkto grėsmę, todėl turėtų būti taikomos stipresnės gydymo priemonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)