Tyrimo metu fiksuojami žmogaus iškvepiamame ore esantys cheminiai junginiai – tai bandymas išskirti unikalius „burnos kvapo“ žymenis, kurie padėtų įvardyti vėžį lemiančius pokyčius.

Ekspertų teigimu, jeigu šio tyrimo veiksmingumą įrodys išsamesnės studijos, gali būti, kad jau labai greitai bus galima padėti pacientams ir užbėgti vėžiui už akių. 

Kiekvienais metais vien Jungtinėje Karalystėje skrandžio vėžiu suserga apie 7300 žmonių.

Daugumoje Vakarų valstybių skrandžio vėžys diagnozuojamas gana vėlai, todėl galimybių pasveikti lieka labai nedaug. Taip nutinka dėl simptomų – virškinimo sutrikimų ir skausmo, kurie būdingi ir kitoms ligoms.

Mokslininkai įsitikinę: kuo anksčiau pavyks nustatyti riziką, tuo didesnė tikimybė, kad ligai pavyks užbėgti už akių.

Burnos kvapo tyrimo autoriai – mokslininkai iš Izraelio, Latvijos ir Kinijos. Šis tyrimas paremtas idėja, kad žmonės, sergantys vėžiu, išsiskiria ypatingomis burnos kvapo savybėmis – jų iškvepiamame ore yra tam tikrų cheminių junginių, kurių sveikų žmonių iškvepiamame ore nėra.

Mokslininkai tyrė 145 pacientų burnos kvapą. 30 iš jų sirgo skrandžio vėžiu. Likusieji tyrime dalyvavo dėl nerimą keliančių simptomų, kurie dar nebylojo apie vėžį, tačiau medikų buvo vertinami kaip pirmieji jo ženklai.

Mokslininkai bandė patikrinti net kelis skirtingus scenarijus. Paaiškėjo, kad tyrimo metu pavyko pakankamai tiksliai atskirti vėžiu sergančių ir sveikų pacientų burnos kvapo mėginius. Tyrimas taip pat suteikė vilties, kad ateityje pavyks pastebėti vėžio riziką. Bėda ta, kad tyrimas buvo tikslus ne visais atvejais – kai kurie pacientai per klaidą pripažinti turintys didelę vėžio riziką.

Mokslininkai teigia, kad, tobulinant šį tyrimą, jų dar laukia labai ilgas kelias.

„Cancer Research UK“ mokslų daktarė Emma Smith teigia: „Galimybė kuo anksčiau aptikti vėžį – sėkmingo gydymo garantija, todėl tie tyrimai ateityje gali išgelbėti daug gyvybių. Tačiau prieš tai turime įsitikinti, kad tyrimas bus kuo įmanoma tikslesnis“.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)