Kembridžo universiteto mokslininkams pavyko išauginti laboratorijoje trijų tipų ląsteles, iš kurių sudarytos kraujagyslių sienelės. Jie ketverius metus atliko bandymus ir mėgino išauginti iš žmonių odos ląstelių kraujagyslių ląsteles.

Leidinyje „Nature Biotechnology“ rašoma, kad metodas 90 proc. buvo sėkmingas ir praverstų auginant dirbtines kraujagysles.

Atradimas pradžiugino medikus. Jų teigimu, dirbtinės kraujagyslės galėtų praversti gydant pacientus po infarkto ar insulto.

Mokslininkai galėtų užauginti kraujagysles laboratorijoje, o chirurgai galėtų jas panaudoti organų persodinimo operacijose, užuot atlikę rizikingą širdies šuntavimo operaciją.

Dirbtinės kraujagyslės praverstų atliekant inkstų dializę arba gydant žmones po traumų.

Britanijoje apie trečdalis mirties atvejų yra mirtys dėl širdies ir kraujagyslių ligų, kylančių kraujagyslėms užkalkėjus, susiaurėjus arba užsikimšus nuo riebalų sankaupų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją