49 metų vyras, kuris greitosios pagalbos orlaiviu buvo atskraidintas į Londono ligoninę iš Kataro, yra antrasis pacientas, kuriam diagnozuotas šis koronavirusas.

Pirmasis atvejis užfiksuotas Saudo Arabijoje. Ten pacientas nuo šio viruso mirė.

Pareigūnai vis dar mėgina nustatyti, kokią grėsmę kelia naujasis virusas.

Pasaulio sveikatos organizacija jokių apribojimų kelionėms kol kas neskelbia.

Kaip jis plinta?

Veikiausiai šis virusas plinta oro lašeliniu būdu, kai apsikrėtęs asmuo kosti arba čiaudi.

Tačiau ekspertai mano, kad jis nėra labai užkrečiamas. Jeigu jis toks būtų, šiuo virusu jau būtų apsikrėtę daugiau žmonių kitose šalyse arba susirgę tie asmenys, kurie slaugo arba slaugė minėtus pacientus, iš kurių pirmasis susirgo prieš tris mėnesius.

Koronavirusai yra pakankamai neatsparūs. Ne kūne jie gali išgyventi vos vieną dieną. Juos lengvai sunaikina įprastos valymo priemonės ir plaunamosios medžiagos.

Ar galima pagyti?

Medikai kol kas nežino, kaip geriausia gydyti šiuo virusu apsikrėtusius pacientus, tačiau žmones, kurie pajuto ūmius simptomus, reikia guldyti į intensyvios priežiūros skyrių, kur jiems suteikiama pagalba kvėpuojant. Vakcinos nuo šių virusų nėra.

Kaip ir kiekvienu naujai atrasto viruso, galinčio sukelti sunkią ligą, atveju, geriau būti itin atsargiems. Paciento Londone, kuriam buvo patvirtinta ši diagnozė, atveju jau imtasi visų infekcijos kontrolės priemonių viruso plitimui sustabdyti: vyras yra izoliuotas, o visi jį prižiūrintys asmenys dėvi atitinkamas apsaugos priemones.

Iš kur jis kilo?

Ekspertai kol kas nežino, kur kilo šis virusas. Gali būti, kad jis atsirado mutavus jau egzistuojančiam virusui. Taip pat įmanoma, kad prieš tai ši infekcija cirkuliavo tarp gyvūnų, o dabar peršoko prie žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)