Ir tai turėjo suprantamą priežastį.

Nuo pat gimimo moterys turi tam tikrą kiaušialąsčių rezervą, kuris su kiekvienu reprodukciniu ciklu neatsinaujina. Taigi dešimtmečiais saugomuose kiaušinėliuose gali įvykti genetinės mutacijos.

Kuo vyresnė moteris, tuo didesni šansai, kad mutacijos sukels tokias ligas kaip Dauno sindromas, ypač po 35 metų amžiaus. Vyrų organizme, priešingai, sperma gaminasi visa laiką, todėl buvo manoma, kad jų reprodukcinis indėlis yra šviežias ir apsaugotas nuo DNR pažeidimų.

Tačiau dabar aiškėja, jog gali būti kitaip. Naujausia studija, pasirodžiusi žurnale „JAMA Psychiatry“, tyrinėja, kokią įtaką vyrų amžius turi vaikų psichinėms ligoms ir mokymuisi. Po revoliucinio 2012 metų genetinio tyrimo, atskleidusio netikėtą spontaniškų mutacijų vyresnio amžiaus vyų spermoje skaičių, mokslininkai stengėsi geriau ištirti ir aprašyti šią riziką. Nors vieni tyrimai patvirtino tokį ryšį, kitos studijos jokio sąryšio neaptikdavo.

Per naujausią tyrimą Indianos universiteto psichologijos ir smegenų mokslų profesorius Brianas D’Onofrio su kolegomis mėgino spręsti vieną didžiausių šios srities problemų. Dauguma ankstesnių tyrimų jaunesnio amžiaus tėvus ir jų vaikus lygino su vyresnio amžiaus tėvais ir jų vaikais. „Tai tarsi palyginti obuolius ir apelsinus, - sakė B. D’Onofrio. – Mes žinome, kad jauni ir pagyvenę tėvai daug kuo skiriasi“.

Taigi jo komanda pasitelkė Švedijos gimimų registro duomenis ir lygino to paties tėvo vaikų psichinę sveikatą bei kitus mokslinius rodiklius.

Iš viso studija apėmė 1,4 mln. vyrų ir 2,6 mln. jiems gimusių vaikų.

Tai, ką mokslininkai aptiko, taip nustebino, kad jie dar du mėnesius iš naujo tikrino visus duomenis.

Nors ankstesni genetiniai tyrimai rodė, kad vyresnio amžiaus tėčių DNR gali nulemti maždaug 15 proc. autizmo atvejų, B. D’Onofrio komanda nustatė, kad šios ligos rizika 45 metų ir daugiau sulaukusių vyrų vaikams yra 3,5 karto didesnė negu jaunesnių vyrų palikuonims.

Vyresnio amžiaus tėčių vaikams taip pat būdinga 13 proc. didesnė dėmesio deficito bei hiperaktyvumo sutrikimo rizika, 25 proc. didesnis bipolinio sutrikimo pavojus ir dvigubai didesnė psichozių tikimybė. Tokie vaikai taip pat dvigubai dažniau tapdavo priklausomi nuo alkoholio ar kvaišalų, be to, iki 60 proc. išaugdavo tikimybė, kad mokykloje jie mokysis nepatenkinamais balais.

„Taigi ši studija rodo, kad vyresnis tėčių amžius gali kelti kur kas didesnę grėsmę, negu iš pradžių manėme“, - teigė B. D’Onofrio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)