Visų pirma, siūloma išplėsti Galimybių paso naudojimą, kad pasiskiepiję žmonės patirtų kaip įmanoma mažiau ribojimų. Komitetas taip pat ragina ministeriją kuo greičiau nustatyti aiškią tvarką dėl trečios vakcinos dozės, taip pat nuspręsti, kaip pacientams būtų atlyginama žala po vakcinos, jei nutiktų toks atvejis.

„Pritartume, kad testavimas Galimybių pasui galėtų būti mokamas, nes matome daug tokių atvejų, kai už valstybės lėšas yra atliekamas testas ir po to nieko su tuo nėra daroma. Taip pat siūloma imtis neatidėliotinų priemonių, kad būtų paskiepyti vyresnio amžiaus gyventojai“, – sakė A. Matulas.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

Taip pat komitetas ragino spartinti vakcinaciją vaistinėse, koreguoti tvarkas dėl griežtų sąlygų vaistinėse. Pritarta ir dėl siūlymo leisti skiepyti ne tik slaugytojams ir medikams, bet ir farmakotechnikams.

Taip pat pritarta siūlymui decentralizuoti vakcinų logistiką ir užtikrinti, kad kiekviena sveikatos priežiūros įstaiga, ypač šeimos gydytojai, gautų COVID-19 vakcinas ir žmonės jomis galėtų pasiskiepyti bet kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje.

Testus atlikti gali ir vaistinės, bet to daryti neskuba

Komiteto posėdyje pasisakęs Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius teigė, kad Lietuvoje pastarasias 4 savaites matomas didelis koronaviruso atvejų augimas, toks pat augimas Europoje stebimas jau 6 savaites. Taip pat auga lovų užimtumas stacionare, paskutiniais duomenimis užimta 200 lovų.

Visoje Lietuvoje yra 58 aktyvūs protrūkiai, tačiau kasdien fiksuojami nauji židiniai.

Pasak A. Ščeponavičiaus, kai bus pasiekta 300 užimtų lovų riba, planuojama keisti nutarimą dėl ekstremalios situacijos – įvedamas platus Galimybių paso (GP) taikymas, taip pat bus kai kurios veiklos, kurioms GP nereikės. Be to, testavimas GP bus mokamas, išskyrus tiems asmenims, kurie negali skiepytis dėl kontraindikacijų. Šias kontraindikacijas nustatys šeimos gydytojas, kuris parašys kodą, o žmogus su šiuo kodu galės kreiptis į 1808 liniją.

Antanas Matulas

„Kai kurios paslaugos, kurioms dabar dar neprivaloma testuotis, tokios kaip grožio, apgyvendinimo, fizinio aktyvumo, planuojame, kad bus reikalingas periodinis testavimas kas 7–10 dienų. Taip pat rengiamas profesijų, kuriems bus privalomas skiepijimas, sąrašas“, – kaip valdoma koronaviruso situacija, pasakojo A. Ščeponavičius.

A. Ščeponavičiaus, vakcinacijos apimtys paskutinėmis savaitėmis išaugo – praėjusią savaitę pasiskiepijo 10 tūkstančių daugiau asmenų, nei prieš tai buvusią savaitę. Planuojama, kad spalį bus pasiskiepiję 70 proc. visuomenės.

SAM Farmacijos politikos skyriaus vedėja Anželika Oraitė pasitarime priminė, kad teisės aktuose numatyta galimybė testuoti dėl koronaviruso vaistinėse. Visgi, kol kas dar nėra duomenų, kiek vaistinių vykdo tokį testavimą. Praėjusios savaitės duomenimis tokių vaistinių dar nebuvo.

Privalomas testavimas smarkiai paskatino darbuotojus vakcinuotis

Darbdavius atstovaujantis Andrius Romanovskis atkreipė dėmesį, kad dauguma žmonių darbo vietose, kurie turėjo galimybę pasiskiepyti, tai jau padarė. O tie, kurie vis dar nesiskiepija, yra nusiteikę labai priešiškai ir be valstybės skatinimo politikos to nedarys.

„Todėl mūsų vienas iš pasiūlymų, kuriuos vakar nusiuntėme Vyriausybei, kad darbo saugos įstatyme būtų suteikta teisė darbdaviui prašyti iš darbuotojo informacijos arba patvirtinimo, kad darbuotojas imunizuotas arba testuotas. […] Siūlome įvesti apskritai teisę darbdaviui klausti tokios informacijos. Formaliai tos informacijos darbdavys negali gauti. Mes esame už tvirtesnį reguliavimą ir tvirtesnę valstybės valią nustatant, kokios profesijos turi būti imunizuotos“, – sakė A. Romanovskis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPIA) direktorės Rūtos Vainienės teigimu, privalomas testavimas smarkiai paskatino darbuotojus vakcinuotis.

„Jeigu būtų galimybės didinti testavimo apimtis ir plėsti į kitas grupes, mes tai labai sveikintume ir skatintume, nes tai sudarytų vienodas sąlygas tarp darbdavių. Buvo ir tokių darbuotojų, kurie parašė prašymą išeiti ir sakė, kad geriau gaus pašalpas nei eis testuotis. Visgi, kai kuriose miestuose yra trikdžių testuotis“, – pastebėjo R. Vainienė.

Taip pat R. Vainienė kalbėjo apie vakcinaciją prie prekybos centrų. Anot jos, savivaldybės į tai žiūri labai skirtingai. Vienur vakcinų netgi pritrūksta ir kai kurie lieka nepaskiepyti. Tuo metu kitose savivaldybėse žmonės šia galimybe nesusidomi.

R. Vainienė pasakojo, kad prekybininkai nuogąstauja dėl siūlymo į prekybos centrus įleisti tik žmones su GP. Manoma, kad prie prekybos centrų dėl patikrinimų gali nusidriekti eilės ir nukentėtų būtent tie, kurie turi GP – mat jie turės laukti eilėse.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė SAM klausė, kokiu laiku turėtų testuotis darbuotojas, mat dabar numatoma, kad tai turėtų vykti laisvu darbuotojo laiku.

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos vadovė Aldona Baublytė skatino ministeriją greičiau priimti sprendimus dėl trečiosios vakcinos dozės. Pasak jos, kai kurie sveikatos priežiūros darbuotojai jau dabar turi mažiau nei reikėtų antikūnų prieš koronavirusą ir nesijaučia saugūs. Tad jie norėtų greičiau gauti trečiąją dozę.

„Delfi“ primena, kad per praėjusią parą Lietuvoje buvo užfiksuota 503 nauji koronaviruso atvejai. Visa Lietuva kol kas patenka iki raudonąją C1 zoną, 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 146,3 atvejo. Teigiamų tyrimų dalis visoje Lietuvoje – 3 procentai. Užfiksuotos ir dvi mirtys. Peržengus 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų atvejų ribą, Lietuva įžengs į kitą, blogesnę raudonąja COVID-19 zoną – C2.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)