„Žmonės išgyvena dėl tuberkuliozės, kurios židiniu mūsų kaimas jau kelerius metus vadinamas, tačiau ja sergantys visai ne. Jei jie nenori gydytis, niekas negali priversti. To kaimyno, kuris nesigydo, nė karto nepavyko prievarta išvežti. Tačiau kaip valdžia negali susitvarkyt? Niekas nieko negali? Būtinai turi būti grąžintas priverstinis gydymas, nes dabar visi žino, kas nesigydo, bet nuo savęs stumia, kad neturi teisės priversti“, – piktinosi Trakų rajono gyventoja Larisa.

Ji pati kasmet tikrinasi sveikatą, nes su žmonėmis parduotuvėj bendrauja, be to – nuostabių anūkų turi. Sako, reikia rūpintis ne tik savimi.

Kaimynę, kurios sūnums buvo nustatyta aplinkiniams pavojinga tuberkuliozės forma, parduotuvės vedėja teisina: „Ką mama gali padaryt, jei sūnus nesutinka gydytis. Jis gi suaugęs. Kitas jos sūnus, kai pastojo draugė, pats nuvažiavo į Alytų gydytis nuo tuberkuliozės. Ir gyvena toliau. Dukra taip pat gydėsi, išsigydė. O brolis – niekaip. Kiek metų gyvena be paso, nesigydo ir niekas negali priversti.“

Pasitiko sumušta, su kūdikiu ant rankų

Prie pat Trakų įsikūrusio kaimo žmonės DELFI parodė namą, kurio gyventojai turėję daugiausiai problemų su tuberkulioze. Kieme mus pasitiko liesa, sumušta moteris su sūneliu ant rankų. Pasisveikinusi pasidžiaugė gražiai augančiu vaikučiu. Tikino, kad jos vyras – sveikas, namuose tikrai niekas neserga tuberkulioze.

Kaip tik tuo metu namo grįžęs sugyventinis, patikino, kad Alytaus ligoninėje gulėjo pusę metų, dar tris mėnesius vartojo vaistus.

„Nežinojau, kad turiu tokią ligą. Nuvažiavau pasitikrinti ir paguldė į ligoninę, kurioje praleidau pusmetį. Dabar pilnai išsigydžiau, normaliai jaučiuosi. Brolį, kuris nesigydė nuo tuberkuliozės, išvariau iš namų. Dėl vaiko. Dabar mūsų namuose sergančių nebeliko. Tėvas su mama kaip tik išvykę pas daktarus tikrintis, kad galėtų kitas mūsų brolis parsivežti žmoną su vaiku, gimusiu Žolinės išvakarėse. Jauniausiojo giminaičio neleidžia čia vežti, kol visi nepasitikrino“, – paaiškino vyras, kurio vardo ir pavardės negalime minėti saugodami vaikų privatumą.

Jo žodžiais, visi tik ant šito kiemo kaltę meta, o patys – nesitikrina. „Tikrai yra daugiau sergančių. Reikia visus patikrinti. Aš net nežinau su kuo kaime sveikintis“, – sakė DELFI pašnekovas. „Net nežino, su kuo išgerti“, – sugyventiniui antrino vaiko mama. – Jis gi turi kūdikį. Ir ką darytų, jei liga persiduotų?“

Moters manymu, nuo tuberkuliozės gydytiems asmenims kontaktas su sergančiais dar pavojingesnis: „Jei esi sirgęs tuberkulioze, labai greitai gali pakartotinai užsikrėsti. Čia ne juokas“.

Per du mėnesius – 160 ukolų

Priverstinio gydymo nuo tuberkuliozės Trakų rajono gyventojas nebebijotų: per du mėnesius 160 ukolų gauni, o paskui tablečių ir viskas.

Ar sąlygos ligoninėje geros, vieni kitų ligoniai neskriaudžia? „Visur skriaudžia, – ranka mojo trakiškis. – Kalėjime sėdėjau – skriaudė, kariuomenėje ir ten skriaudžia. Visur skriaudžia ir tai – normalu. Tokia yra gyvenimo mokykla, kad suprastum, kur nereikia papulti. Aš ne mažas ir ne kvailas, į visokius klausimus galiu atsakyti, bet noriu tik paaiškint, kad mes – dar ne blogiausi, yra blogesnių“, – kalbėdamas pradėjo karščiuotis vyras.

Jo moteris didžiavosi, kad per tą pusmetį iš tuberkuliozės ligoninės jis šešis lavonus išnešė. Kai kurie trejus metus ligoninėje gulėję, kiti – keturis. Palatoje, kur gydėsi jis pats, trys normalūs, sveikesni buvo. Kiti jau visai degradavę. Ne tiek dėl ligos, kiek dėl alkoholio.

„Kadangi buvau nėščia, aš ir pilvą slėpiau, kad tik mane pas vyrą į ligoninę įleistų, bet neleido“, - apgailestavo Trakų r. gyventoja.

Tyli, nes bijo prarasti vaiką

Trakų savivaldybės tarybos narės Virginijos Vainauskaitės teigimu, tuberkuliozė – tik viena ir ne rimčiausia šios šeimos problema. Tai liudijo ir smurto žymės ant moters veido, kūno: mėlynės, sumušimai, nubrozdinimai.

„Mes į kaimą atvežame labdaros, drabužėlių vaikams, kurių buvo atėjusi ir ji. Pamačiusi sumušimus, paklausiau, kas atsitiko, kad visa mėlyna. Nepatikėjau, kad nukrito. Paaiškėjo, kad muša sugyventinis. Siūliau skambinti ir glaustis, kai blogai, pas mane, nes gyvenu trijų aukštų name, tačiau ji sakė, kad neskambins, nes bijo netekti vaiko, kurį labai myli. Man atrodo, kad toje šeimoje valdo alkoholis. Atėjusi pasirinkti labdaros, moteris taip pat buvo su kvapeliu – tikrai ne iš vakar dienos gėrusi. Tai tikrai problemiška šeima – viso kaimo skaudulys“, – sakė V. Vainauskaitė.
Virginija Vainauskaitė

Pasak savivaldybės tarybos narės, kaime dar dvi tokios šeimos. Iš vienos teko paimti vaikus. Situaciją aprašytoje šeimynoje V. Vainauskaitė taip pat vadino nevaldoma.

„Rugpjūčio 13 dieną kitai moteriai iš tų pačių namų yra gimęs berniukas. Kad nekiltų užsikrėtimo tuberkulioze grėsmė, visi ten būnantys paprašyti pasitikrinti, ar nėra ligos nešiotojai. Vaiko teisių apsaugos specialistės naujagimio mamai su vaiku pasiūlė iš ligoninės vykti ne į tuos namus, o pas savo mamą. Tačiau pagimdžiusi moteris tą pačią dieną grįžo į tuberkulioze garsėjančius namus, nors gydytojams žadėjo to nedaryti. Prasidėjo skandalai, kodėl vieno brolio vaikui namuose galima būti, o kito brolio vaikui – negalima“, – pasakojo V. Vainauskaitė.

Seniūnas irgi bėgo laukais

Trakų seniūnui Kęstučiui Vilkauskui problema taip pat gerai žinoma. Kaip prisiminė, jis taip pat yra lakstęs laukais, gaudydamas šių namų gyventoją, kuriam teismo sprendimu buvo skirtas priverstinis gydymas nuo tuberkuliozės.

Epidemiologinė policija, seniūno nuomone, tokiais atvejais būtų išeitis. „Aš kartais žmogiškai suprantu ir policijos pareigūnus – juk niekas nenori užsikrėsti sunkia liga ir paskui vargti likusį gyvenimą. Todėl specializuota tarnyba, kuri turėtų žinių ir sąlygas neužsikrėsti, būtų labai didelė parama tokiais atvejais, kai žmogus vengia gydytis ir slapstosi nuo priverstinio gydymo, taip keldamas pavojų gyvenantiems kaimynystėje“, – mano K. Vilkauskas.
Kęstutis Vilkauskas

Apie piktybiškai nesigydančius ir į aplinką tuberkuliozės bacilas skleidžiančius pacientus bei siūlymą steigti epidemiologinę policiją DELFI jau rašė.

„Teisėsaugininkams nepriklauso lakstyti ir ieškoti ligonių – jie turi daug kitų funkcijų. Todėl jei būtų epidemiologinė policija, ji spręstų šitą klausimą: turėtų įgaliojimus paimti piktybiškai nesigydančius ir bacilas platinančius žmones, iš karto juos izoliuotų ir daktarams nereikėtų aiškintis, kur jie dingo eilinį kartą pabėgę iš ligoninės“, – DELFI yra sakiusi Valstybinės tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programos koordinavimo tarybos narė Edita Davidavičienė.

SAM epidemiologinės policijos reikalingumu abejoja

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento Ligų prevencijos skyriaus vedėja Loreta Ašoklienė epidemiologinės policijos reikalingumu abejojo.

„Užkrečiamųjų ligų įstatyme yra numatyta žmogui, kuris pats nenori gydytis, taikyti būtinąjį hospitalizavimą. Jis taikomas pagal atskirą tvarką, gydytojų komisijai nutarus ir teismo sprendimu. Mechanizmas sudėtingas, kalbama apie jo paprastinimą, tačiau minčių įvesti epidemiologinę policiją nėra“, – sakė SAM atstovė.

L. Ašoklienės žodžiais, apie tai būtų galima galvoti, jei Lietuvoje atsirastų ypač pavojingų lengvai plintančių užkrečiamųjų ligų, tokių, kaip maras, cholera ir jas platinantys žmonės vengtų gydytis. „Tačiau kol kas Lietuvoje būtinasis gydymas taikomas tik atvira tuberkulioze sergantiems pacientams, kurie nesigydo arba nuolat pažeidinėja gydymosi režimą“, – sakė SAM atstovė.

Pagal sergamumą tuberkulioze, Lietuva – ES lyderė

Europos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centro ataskaitose Lietuva minima, kaip pirmaujanti visoje Europos Sąjungoje (ES) pagal dauginį antituberkuliozinių vaistų atsparumą tarp naujų laboratoriškai patvirtintų plaučių tuberkuliozės atvejų.

Paskutinėje atsaskaitome minima, kad iš 499 tokių atvejų Europos regione net 116 registruota Lietuvoje, antroje vietoje esančioje Rumunijoje – 113.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)