Daktaras Kevinas Smithas iš Abertay universiteto Dandyje sako, kad spermos saugojimas Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) banke turėtų „tapti norma“, rašo bbc.com. Tačiau Didžiosios Britanijos vaisingumo draugija teigia, kad toks žingsnis reikštų „labai dirbtinį požiūrį į gyvybės pradėjimą“.   

Ji paragino daugiau dėmesio skirti sąlygoms, kurios leistų jaunoms poroms dirbti ir auginti vaikus.
Dabar vyrai susilaukia vaikų vėliau: vidutinis tėvystės amžius Anglijoje ir Velse dabar yra 33 metai, nors praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje jis buvo 31 metai.  

Nors susilaukti vaikų įmanoma ir būnant vyresnio amžiaus, tai gali turėti tam tikrų pasekmių.
Duodamas interviu žurnalui „Journal of Medical Ethics“, daktaras K. Smithas sakė, kad net nedidelė ligos rizika gali turėti skaudžių pasekmių, jei žvelgsime visos šalies mastu.   

„Mąstau visos visuomenės mastu, tikrai turime priežasčių nerimauti – tai labai realus ir ryškus poveikis“, - sakė jis „BBC News“. 

„Laikas rimtai pažiūrėti į tėvystės amžių ir jo poveikį būsimai vaikų kartai“, - tvirtina jis.   

Jo siūlomas sprendimas – Nacionalinėje sveikatos tarnyboje visiems jaunuoliams užšaldyti savo spermą, kad sulaukę vyresnio amžiaus, galėtų ja pasinaudoti. 

Jo teigimu, nėra konkretaus amžiaus, nuo kurio vyrai tampa „pagyvenusiais tėveliais“, bet vyresni kaip 40 metų vyrai jau turėtų grįžti į spermos banką. 

Jis pažymi, kad užšaldyti savo spermą būtų idealu sulaukus 18 metų.   

Šiuo metu spermos saugojimas privačiame banke kainuoja 150 – 200 svarų (210 – 280 eurų) per metus, tačiau saugojimas valstybiniame banke turėtų būti pigesnis.   

Šefildo universiteto andrologijos profesorius Allanas Pacey sakė: „Tai vienas absurdiškiausių pasiūlymų, kuriuos esu girdėjęs“.   

Jis tvirtina, kad pavojus, susijęs su tėvyste vėlesniame gyvenime yra „tikrai mažas“.   

„Mes žinome, kad daugumos vyrų spermą užšaldyti yra sunku. Tai viena iš priežasčių, kodėl trūksta spermos donorų“, - pažymėjo jis.   

„Be to, vyrai, kurie bus jaunystėje užšaldę savo spermą, iš esmės vėliau turės prašyti savo žmonų, kad joms būtų atliktos dirbtinio apvaisinimo procedūros“.   

Klaidingas saugumas 

Didžiosios Britanijos vaisingumo draugijos pirmininkas, profesorius Adamas Balenas nesutiko, kad reikalingas universalus spermos bankas.   

„Tai ne tik siūlo dirbtinį požiūrį į gyvybės pradėjimą, bet ir kelia klaidingą saugumo jausmą, nes technologijos dar negarantuoja kūdikio“, - tvirtino jis.   

Jis įspėjo, kad užšaldyta sėkla yra ne tokia vaisinga kaip šviežia, be to, kūdikio norinčios susilaukti poros taptų priklausomos nuo dirbtinio apvaisinimo. 

„Nemanau, kad visiems vyrams ir moterims turėtume patarti užšaldyti savo spermą ir kiaušialąstes neaiškiai ateičiai. Verčiau jaunoms poroms sudarytume galimybes dirbti ir tuo pačiu metu auginti vaikus, o tam jau reikia socialinių filosofijos pokyčių“, - sakė A. Balenas.   

Jis teigia, kad kitose šalyse, pavyzdžiui, Skandinavijoje, yra geresnės sąlygos motinystei, motinystės ir tėvystės atostogoms bei vaikų priežiūrai.   

Didžiosios Britanijos andrologų draugijos pirmininkė Sheena Lewis sakė, kad poros iš tikrųjų turėtų anksčiau galvoti apie vaikus. 

„Turėtume skleisti žinią, kad tiek vyrams, tiek moterims kur kas geriau susilaukti vaikų nuo 20 iki 40 metų“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)