Preparatai, paruošti iš šių žaliavų, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, gerina kraujotaką, jais gydomas lėtinis šlapimo pūslės uždegimas, reumatas, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, aterosklerozė. Beržas naudojamas kaip antiseptinė atsikosėjimą lengvinanti ir prakaitavimą skatinanti priemonė, todėl jis tinka sergant ir kvėpavimo takų ligomis – laringitu, bronchitu, tracheitu.

Iki pat kovo mėnesio galima prisirinkti lapinių beržo pumpurų.
Vertingiausi yra tie pumpurai, kurių viršūnėlės būna vos pradėjusios žalsvėti. Prasikalus lapams vaistiniams preparatams gaminti jie netinka. Pumpuruose gausu eterinio aliejaus, dervų, vitamino C, cukraus, organinių rūgščių.

Pumpurus reikia rinkti su visomis šakelėmis ir, surišus į šluotas, padžiauti pavėsyje atvirame ore arba gerai vėdinamoje patalpoje. Išdžiovinti pumpurai nubraukiami arba nukuliami, atskiriant šakeles ir kitas priemaišas.

Iš pumpurų ruošiami įvairūs užpilai bei nuovirai: vieną valgomąjį šaukštą žaliavos reikia užpilti stik­line verdančio vandens ir, įstačius indą su nuoviru į vandens vonelę, pakaitinti dar 15 min. Atvėsintas užpilas nukošiamas – jį reikia gerti tris kartus per dieną prieš valgį. Kitas būdas – du valgomuosius šaukštus beržo pumpurų užpilti stik­line verdančio vandens, pakaitinti apie 20 min. ir leisti atvėsti, gerti po trečdalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.

Liaudies medicinoje kaip vaistas vartojami beržo pumpurai, užpilti alkoholiu. Užpylę juos puslitriu degtinės ir palaikę tamsioje vietoje bent dvi savaites, turėsite vaistą nuo skrandžio ir kasos veiklos sutrikimų. Po arbatinį šaukštelį antpilo su puse stiklinės vandens reikia gerti tris kartus per dieną prieš valgį.

Beržo lapai renkami iki Sekminių. Jei turite jų džiovintų, galite paruošti jų arbatą. Tai – puiki priemonė, padedanti išvengti druskų susidarymo organizme. Beržo preparatais taip pat gydoma avitaminozė, jie stiprina ir valo organizmą, gerina virškinimą. Augalo lapuose gausu rauginių medžiagų, eterinio aliejaus, dervų, vitamino C bei kvapiųjų medžiagų – fitoncidų, kurie naikina daugelį ligas sukeliančių bakterijų ir virusų. Valgomąjį šaukštą džiovintų lapų reikia užpilti stikline verdančio vandens ir palaikyti kelias valandas. Nukošus arbatą galima gerti šiltą arba šaltą 3 kartus per dieną.

Vandeniu praskiestą beržo lapų antpilą galima naudoti ir išoriškai – trinti juo skaudančius sąnarius, dėti jo kompresus ant sumuštų, patinusių vietų, malšinti raumenų uždegimą.

Beržo pumpurų ir lapų nuoviru taip pat galima skalauti plaukus – nuoviras dezinfekuos odą, išnaikins pleiskanas ir sustiprins plaukų šaknis.