Tačiau tyrimai taip pat nustatė ir per didelio svorio bei atskirų vėžio formų ryšį (konkrečiai kalbama apie kasos, gaubtinės žarnos ir stemplės), skelbia latimes.com.

Mokslininkai teigia išsiaiškinę, kodėl antsvoris susijęs su žmogaus rizika susirgti kepenų vėžiu: nutukimas sukelia itin svarbių žarnyne gyvenančių mikrobų pakitimų, bakterijos išskiria DNR pažeidžiančias chemines medžiagas ir skatina vėžinių darinių atsiradimą.

Tokijuje esančio Japonijos vėžio tyrimų centro mokslininkų komanda, vadovaujama Eihi Haros, atskleidė, kaip pelės buvo susargdintos vėžiu (pelių jaunikliai susidūrė su kancerogeninė medžiaga, paskatinusia piktybinių auglių atsiradimą).

Pusė pelių buvo šeriamos įprastai, o kita pusė ėdė riebų ėdalą. Visos pastarajai grupei priklausančios pelės susirgo kepenų vėžiu, o kitos grupės graužikai šios ligos išvengė. Mokslininkai kancerogeninių medžiagų davė ir iš prigimties nutukusioms pelėms, neėdusioms riebaus maisto. Graužikai taip pat susirgo, todėl galima teigti, jog būtent nutukimas, o ne mityba, sukelia vėžį.

Mokslininkų komanda, pasitelkusi šviesos signalus, pelių organizme aptiko cheminę medžiagą, skatinančią ląstelių nykimą senėjimo proceso metu. Paaiškėjo, jog kepenų vėžiu sergančių pelių organizme minėtosios medžiagos yra daugiau nei įprasta.

Senėjančios ląstelės taip pat susijusios su onkologinėmis ligomis – nutukusių pelių žarnyne aptiktos bakterijos išsiskiria DCA rūgšties, žalojančios DNR, perteklių, skatinamas ląstelių senėjimas.

Pelėms pradėjus duoti antibiotikus, šalinančius DCA gaminančius mikrobus, kepenų vėžio atvejų sumažėjo.

„Akivaizdu, jog padidėjęs DCA kiekis, kurį gamina žarnyne esančios bakterijos, atlieka bene svarbiausią vaidmenį skatinant su nutukimu susijusio kepenų vėžio atsiradimą“, - teigia tyrimui vadovavusi mokslininkė.

Harvardo universiteto mokslininkai Suzanne Devkota ir Peteris J. Turnbaughas taip pat atliko tyrimą, kuris patvirtino, jog Japonijos mokslininkų darbas tikrai įvardijo „galimą DCA ir kepenų vėžio ryšį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)