Liga, kurios komplikacijos gali būti mirtinos, gyventojas apsikrėtė prausdamasis namų duše, rašo „Kauno diena“. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Kauno skyriuje atlikti tyrimai parodė, kad Baltų pr. esančio daugiabučio namo karšto vandens sistemoje yra legionelių bakterijų (L.pneumophila), kurių ten apskritai negali būti. Bakterijos žūva aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje. Iki šios temperatūros ir turi būti šildomas vanduo. Tačiau ekspertams imant mėginius iš susirgusiojo vonios patalpoje esančių čiaupų, karšto vandens temperatūra siekė 38 ir 42,5 laipsnius.

Šalto vandens temperatūra paimtuose dviejuose mėginiuose buvo aukštesnė nei 20 laipsnių, bet legionelių neaptikta.

Kauno visuomenės sveikatos centras daugiabučio bendrijos vadovą informavo apie gautus tyrimų rezultatus ir įgaliojo atlikti terminę dezinfekciją.

Kiti šeimos nariai ir to namo gyventojai panašių negalavimų nepatyrė.

Legioneliozė – tai ūminė infekcinė liga, pasireiškianti ūminės pneumonijos ar ūminės respiracinės ligos klinikiniais sindromais. Žmogus legionelioze užsikrečia aerogeniniu būdu, įkvepiant aerozolio su legionelėmis. Geriant ar maisto ruošimui vartojant užkrėstą vandenį, šia liga neužsikrečiama. Taip pat negalima užsikrėsti ir nuo sergančio žmogaus.

Legionelės aplinkoje plačiai paplitusios: vandens telkiniuose, dumble, dirvoje, gamybinės ir visuomeninės paskirties objektų karšto ir šalto vandens apytakos sistemose. Vandens sistemose nusėdęs dumblas, rūdys pagerina sąlygas legionelėms daugintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)