Serga ir medikai


Pandemijos simboliu tapusios medicininės veido kaukės, rankų dezinfekcija, atstumų laikymasis ir vėl sugrįžta.

Augant sergamumui virusinėmis ligomis, kai kurios Panevėžio gydymo įstaigos įveda privalomą veido kaukių ar respiratorių dėvėjimą. Tikimasi, kad tai padės apsaugoti medicinos personalą, mat masiškai pradėjo sirgti ir medikai.

Jau praėjusį penktadienį reikalavimas dėvėti veido kaukę ar respiratorių įvestas Panevėžio miesto poliklinikoje.

Kaip teigė jos direktorius Karolis Valantinas, nors situacija dar nėra dramatiška, tačiau koronavirusui ir peršalimo ligoms pradėjus į ligos patalą guldyti ne tik pacientus, bet ir poliklinikos darbuotojus, nuspręsta grąžinti per pandemiją buvusius ribojimus. Nuo šiol pacientai privalės veidą dengti kauke ar respiratoriumi, dezinfekuoti rankas, laikytis atstumų.

Karolis Valantinas

„Durų neužsidarome, postų irgi nestatysime, bet turime imtis priemonių. Daugėjant susirgimų, pradeda sirgti ir mūsų personalas. Vien per penktadienį susirgo septyni administracijos ir medicinos darbuotojai. Nors tai atrodytų nedaug, bet žinant, kaip sparčiai plinta virusas, turime imtis visų atsargumo priemonių“, – kalbėjo poliklinikos vadovas.

Pasak K. Valantino, nors šiuo metu sparčiai plinta tiek įvairios peršalimo ligos, tiek gripas, tiek koronavirusas, testai rodo, kad didžioji dalis susirgusiųjų užsikrėtę būtent pastaruoju.

K. Valantinas
Durų neužsidarome, postų irgi nestatysime, bet turime imtis priemonių. Daugėjant susirgimų, pradeda sirgti ir mūsų personalas.

Tiesa, šis COVID-19 kiek kitoks, nei buvo pandemijos pradžioje – dažniausiai ligos simptomai trunka dvi tris dienas.

„Nemaža dalis visuomenės įgijusi imunitetą, yra prasirgę ar pasiskiepiję nuo koronaviruso, o ir ligos forma dažnai būna lengva. Tačiau jei vienu metu suserga keli gydytojai, net ir tos kelios dienos jau yra daug, juk poliklinika aptarnauja apie 30 proc. visų panevėžiečių. Jeigu masiškai pradėtų sirgti ir medikai, būtų labai blogai“, – kalbėjo K. Valantinas.

Tikisi supratingumo


Kaip teigė Panevėžio poliklinikos direktorius, jei pacientai neturės veido kaukių, pirmomis dienomis jos bus dalijamos nemokamai. Vėliau kaukių bus galima įsigyti poliklinikos kasoje už simbolinį penkių euro centų mokestį.

Panevėžio miesto poliklinika

Pacientų taip pat prašoma dezinfekuoti rankas, laikytis atstumų. Prie įėjimo, kaip ir anksčiau, bus galima pasimatuoti temperatūrą.

„Žinau, kad atsiras nepatenkintųjų, bet labai tikimės supratingumo. Manome, kad šie ribojimai bus tol, kol sergamumo situacija stabilizuosis“, – sakė K. Valantinas.

Anot jo, veido kaukės – vienos efektyviausių priemonių, saugančių nuo virusų plitimo.

„Per pandemiją gripo atvejų praktiškai nebuvo. Bet ne todėl, kad gripas būtų kažkur dingęs, o dėl to, kad žmonės laikėsi ribojimų, dezinfekavo rankas, dėvėjo kaukes ten, kur didesni susibūrimai. Ir tai davė didelį efektą. Dabar grįžome prie įprastinio gyvenimo ir gripas bei koronavirusas vėl rodo savo dantukus. Panikos nenorime skelbti, bet atsarga gėdos tikrai nedaro“, – teigė K. Valantinas.

Svarstys dėl reikalavimo


Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikoje kaukių ar respiratorių dėvėjimas kol kas privalomas tik medicinos personalui.

Vis dėlto šią savaitę ir čia bus svarstoma, ar tokio reikalavimo nereikėtų įvesti ir pacientams.

Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos direktorė Neringa Šinkūnienė teigė, kad nors situacija nėra grėsminga, bet susirgimų virusinėmis peršalimo ligomis, ypač atšalus orams, skaičiai auga. Iš daromų testų matyti, kad pacientai serga tiek koronavirusu, tiek kitomis peršalimo ligomis. Virusai itin plinta didesniuose kolektyvuose, jiems mažiau atsparūs vaikai.

Neringa Šinkūnienė

„Visi mūsų darbuotojai dėvi kaukes ar respiratorius jau nuo rugsėjo vidurio, kai išaugo peršalimo ligų atvejų. Antradienį nagrinėsime sergamumo statistiką ir svarstysime, ar įvesti privalomą kaukių dėvėjimą ir pacientams“, – sakė N. Šinkūnienė.

Anot jos, kaukės ar respiratoriai, dezinfekcija, atstumų laikymasis – kol kas efektyviausios priemonės, apsaugančios lašeliniu būdu per orą plintančių virusų. Poliklinika taip pat jau kurį laiką atskiria pacientų srautus – net tyrimai sergantiesiems peršalimo ligomis atliekami kitu metu nei likusiems pacientams.

„Turime medikų, kurie kaukes ar kitas apsaugos priemones dėvi visus metus, taip siekdami apsisaugoti ne tik patys, bet ir apsaugoti savo senus tėvus ar mažus vaikus. Veido apsaugos priemones medikai dėvėjo net ir tada, kai tokios prievolės nebuvo. Tai išties veiksminga priemonė, padedanti apsisaugoti nuo oru plintančių ligų“, – pabrėžė N. Šinkūnienė.

Anot jos, pastebima, kad ir pacientai darosi vis sąmoningesni – kosintys, sloguojantys, karščiuojantys dažniausiai taip pat dėvi kaukes.

„Iki karantino pacientų su apsaugos kaukėmis netekdavo matyti. Dabar vis dažniau dėvi kaukes, ypač jeigu patys serga“, – atkreipė dėmesį poliklinikos direktorė.

Įvesti ribojimų neskubama


Respublikinėje Panevėžio ligoninėje ir Konsultacijų poliklinikoje medicininės veido kaukės dar nereikalingos, nėra ribojamas ir pacientų lankymas.

Nauja Panevėžio ligoninė

Kaip teigė ligoninės atstovė spaudai Vaida Karalevičienė, tikrojo gripo atvejų dar nefiksuojama, o koronaviruso susirgimai yra nesunkūs.

„Kol kas griežtinti lankymosi tvarkos tiek ligoninėje, tiek Konsultacijų poliklinikoje neketinama, tačiau situacija nuolat stebima ir esant poreikiui gali būti įvesti tam tikri ribojimai“, – kalbėjo V. Karalevičienė.

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad Panevėžio mieste 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 116,7, o Panevėžio rajono savivaldybėje – 96 susirgimai koronavirusu.