Protrūkio faktą DELFI patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Radviliškio skyriaus vedėja Loreta Stirblienė.

„Vaikai, kiek žinau, paguldyti tik profilaktiniam tikrinimui, jiems skiriamas gydymas ir stebėjimas, tačiau jiems atviros formos nėra. Mamai nustatyta atvira tuberkuliozės forma. Apie situaciją mes informaciją gavome prieš porą savaičių“, - informavo ji.

Moteris su vaikais šiuo metu guli ligoninėje Šiauliuose.

Atvira forma - pavojingiausia

Kvėpavimo organų tuberkuliozė (TB) tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija (Mycobacterium tuberculosis), plintanti per orą su dalelėmis. Pagrindinis TM šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių TB forma. Negydomas TB sergantis žmogus gali mirti.

NVSC Šiaulių departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus Vedėjos pavaduotoja Rita Švambarienė informavo, kad specialistai registruoja tik atvira plaučių tuberkulioze sergančius asmenis. Tiesa, ateityje šią tvarką ketinama keisti.

„Atvira forma sergantys asmenys kalbėdami iškosti, iščiaudi, su seilėmis į aplinką paskleidžia tuberkuliozės sukėlėjus. Aplinkiniams ši ligos forma yra pavojingiausia“, - aiškino R. Švambarienė.

Visų pulmonologų, visuomenės sveikatos specialistų siekiamybė – tokius žmones laiku izoliuoti ir pradėti jų gydymą. Antras žingsnis – ištirti tokių pacientų aplinkos žmones. Jei tai buvo darbovietė – kolegas, jei mokykla – bendraklasius ir pan.

„Tuberkuliozė yra pavojinga tik bendraujant tiesiogiai. Nereikia bijoti, jei su sergančiu žmogumi tiesiog pasisveikinote laiptinėje vieną kartą. Tik bendraujant nuolatos ar periodiškai ganėtinai artimu atstumu iš sergančiojo burnos, nosies galima įkvėpti to paties oro su ligos sukėlėjais“, - aiškino specialistė.

Didesnis susirgimų skaičius – tarp vyrų.

„Paprastai vyrai elgiasi rizikingiau, rūko, vartoja alkoholį. Jie, beje, ir sveikata neretai mažiau rūpinasi ir gali kantriai ir ilgai kosėti ir nesikreipti į medikus. Todėl jų liga būna labiau „užleista“. Moterys galbūt jautriau reaguoja į bendrą savo savijautą, kosulį, silpnumą, naktinį prakaitavimą, jei yra – temperatūros padidėjimą“, - simptomus vardijo pašnekovė.

Atviros tuberkuliozės gydymas yra veiksmingas ir pacientas per pusę metų jau būna sveikas. Tiesa, kita bėda – auga vaistams atsparios tuberkuliozės formų skaičius.

„Lietuvoje ši problema labai gaji. Jei užsikrečiama ir susergama vaistams atsparia forma, gydymas būna sunkesnis, ilgesnis, problematiškesnis. Neretai tokių pacientų gydymas užtrunka ne kelis mėnesius, o pusantrų metų ir daugiau. Nebepakanka vieno vaisto, tenka taikyti sudėtinį gydymą“, - aiškino R. Švambarienė.

Gydytojų iššūkis - rūpintis tuberkuliozės pacientais kaimiškose vietovėse, kai kartais asmenys neturi socialinių įgūdžių, yra benamiai ar alkoholikai. Tada sunku nustatyti ir izoliuoti jų artimus asmenis, kad ir jiems būtų pradėtas gydymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)