Prireikė milijonų evoliucijos metų, kad žmonės pradėtų vaikščioti stačiomis, tačiau tampa akivaizdu, jog teksto pranešimų rašymas gali sužlugdyti mūsų natūralią laikyseną, praneša telegraph.co.uk.

Teksto pranešimą rašančiam ar skaitančiam žmogus ne tik ima riestis ir susikūprina, bet ir pristabdo žingsnį bei netenka pusiausvyros. Šių išvadų prieita atlikus mokslinį tyrimą, kuriame dalyvavo 26 savanoriai. Visų jų buvo paprašyta nueiti devynis metrus jiems patogiu tempu be telefono, vėliau tą patį atstumą teko įveikti skaitant žinutes mobiliajame telefone, o trečią kartą – jas rašant. Savanorių judesius fiksavo trimatė judesių analizės sistema.

Kūno judesius stebėjęs kompiuteris atskleidė, kad žinučių rašymas keičia laikyseną bei žmogaus ėjimo būdą. Dėl susikūprinimo ir nuleistų galvų žinutes rašantis ar jas skaitantis žmogus nebegali eiti tiesiai, be to, labiau tikėtina, kad jis praras pusiausvyrą.

Mokslų daktaras Siobhanas Schabrunas iš Kvinslando universiteto (Australija) tvirtina: „Teksto rašymas ir kiek mažiau jų skaitymas mobiliajame telefone turi įtakos mūsų gebėjimui eiti ir išlaikyti pusiausvyrą. Tai gali turėti įtakos žmonių, kurie tuo pačiu metu rašo teksto pranešimus ir eina, saugumui“.

Nustatyta, kad dauguma žmonių rašydami ar skaitydami žinutes galvą palenkia į priekį ir žemyn. Mokslininkai tvirtina, kad tokia laikysena viršutiniams stuburo slanksteliams suteikia iki 30 svarų (13,6 kilogramo) papildomo svorio, dėl ko stuburas atsiduria ne vienoje linijoje.

Jau anksčiau skausmą, kurį jaučiame pasilenkę virš mobiliojo telefono, fizioterapeutai praminė „tekstinio sprando“ skausmu. Būtent dėl jo atsiranda įtampa kaklo ir pečių raumenyse.

Kiek anksčiau panašų tyrimą atliko San Francisko valstijos universiteto (JAV) mokslininkai. Buvo nustatyta, kad 83 procentai tiriamųjų rašydami žinutes jaučia skausmą rankoje ir sprando srityje. Taip pat jie prisipažino ir apie kitus įtampos požymius, tokius kaip kvėpavimo sulaikymas ar paspartėjęs širdies plakimas.

Kvinslando universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai spausdinami žurnale „Plos One“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)