Baikalinė kalpokė (lot. Scutellaria baicalensis) – žinoma kaip Huang-Qin – tradiciškai naudojama karščiuojant, esant kepenų ir plaučių problemoms. Mokslininkai nustatė, kad šis augalas specialiu būdu išskiria chemines medžiagas, kurios pasižymi potencialiomis priešvėžinėmis savybėmis. Pasak mokslininkų, tai žingsnis naujų vaistų gamybos link.

Tyrimui, kurio rezultatai buvo publikuoti leidinyje „Science Advances“, vadovavo profesorė Cathie Martin iš Johno Inneso centro Noridže (Didžioji Britanija). Kartu su Kinijos mokslininkais dirbusi jos komanda nustatė, kaip baikalinė kalpokė sintetina chemines medžiagas, vadinamas flavonais.

Plačiai augalijoje aptinkami flavonai kai kuriems augalams suteikia ryškiai mėlynus žiedus.

„Šis supratimas turėtų padėti mums gaminti šiuos specialius flavonus dideliais kiekiais, kas leistų atlikti tolimesnius jų potencialios medicininės naudos tyrimus, – tikina profesorė C. Martin. – Įdomu tai, kad augalai, kurie tradicinėje kinų medicinoje naudojami tūkstančius metų, gali duoti pradžią veiksmingiems šiuolaikiniams vaistams“.

Senovinis vaistas

Ankstesni laboratoriniai tyrimai rodo, kad flavonai pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, todėl viliamasi, kad vieną dieną jie gali pasitarnauti kuriant veiksmingus vaistus nuo vėžio.

Komentuodamas tyrimo rezultatus daktaras Alanas Worsley iš „Cancer Research UK“, sakė: „Šis darbas atsako į labai įdomų biologinį klausimą apie tai, kaip šie augalai gali pagaminti tam tikras molekules, tačiau tyrimas neanalizuoja, ar šios molekulės gali būti panaudotos gydant vėžį. Vietoj to, aiškinamasi, kaip šis junginys atsiranda gamtoje, kas gali leisti mokslininkams padaryti didesnį jo kiekį laboratorijoje, kad galėtų ištirti jo galimą panaudojimą“.

Šis vietinis Kinijos augalas priklauso mėtų šeimai. Tradicinėje kinų medicinoje baikalinės kalpokės šaknis kartu su kitais augalais naudojama karščiavimui mažinti ir kitiems negalavimams gydyti.
Mokslininkų susidomėjimas senovės vaistiniais augalais vis didėja. 2015 metais Tu Youyou buvo apdovanota Nobelio premija medicinos srityje už savo darbą apie artemisininą – vaistą nuo maliarijos, kuris išgaunamas iš vienamečio kiečio (lot. Artemisia annua).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)