Pirštus spaudžiantys siauranosiai

Batų apibūdinimas

Tokios elegantiškai atrodančios avalynės siaura priekine dalimi itin gausu tiek žemu, tiek ir neįtikėtinai aukštu kulnu.

Eksperto išvada

Pirštai suspaudžiami ankštoje ertmėje. Dauguma žmonių gali šiuos nepatogumus iškęsti apie porą valandų, tačiau vėliau neišvengiamai atsiranda nepatogumo pojūtis, o vos po pusvalandžio pajuntamas taip pat ir skausmas.

Avint tokius batus pernelyg dažnai kyla ilgalaikių problemų atsiradimo tikimybė. Trys viduriniai pirštai dėl atsirandančio spaudimo deformuojami ir „sulimpa“ į krūvą. Būtina atkreipti dėmesį ir į daug sveriančius batų papuošimus priekinėje dalyje. Pirštams tenkantis svoris gali pažeisti nagus.

Patarimas

Batus siaura priekine dalimi avėkite retai, o būdami namuose rinkitės pirštus vieną nuo kito atskiriančius ir pėdą stiprinančius sandalus.

Apvalianosiai pėdų skriaudikai

Batų apibūdinimas

Bateliai apvalia priekine dalimi dažnai atrodo tinkamiausi: suapvalinta ertmė pirštams, dažniausiai ne per aukštas kulnas.

Eksperto išvada

Tokio tipo batai dažnai siuvami iš kietos odos, galinčios nutrinti kulną. Pradžioje ant odos atsiranda sudirgimo žymių, o vėliau vos po vieno šokių aikštelėje praleisto vakaro gali atsirasti ir pūslių. Laikui bėgant dėl patiriamo spaudimo gali atsirasti nuolatinių pėdos deformacijų. Jei ant jūsų pėdos atsirado kaulinių ataugų, apsilankykite pas podiatristą, nes galimai šias deformacijas teks šalinti chirurginiu būdu.

Patarimas

Avėdami galinčius kulną nutrinti batus nepamirškite apsauginių įdėklų.

Batai su platformomis

Batų apibūdinimas

Platforminių batų būna įvairių – tiek aukštu kulnu, tiek ir žema pakulne.

Eksperto išvada

Nors jums gali atrodyti, kad su tokiais batais mažiau svirduliuosite išgėrusios alkoholinių gėrimų, iš tiesų nestabilumas ne ką mažesnis nei avint aukštakulnius. Dažnai avint platforminius batus pasikeičia eisena, papildomas spaudimas tenka sąnariams, atsiranda nuospaudų ir skausmų. Kartais platformos būna sunkios, o papildomas svoris apkrauna kojų raumenis. Dėl šio išskirtinio tipo pado pėda juda netinkamai, taigi gali atsirasti kojų skausmas.

Patarimas

Rinkitės iš lengvos medžiagos (pavyzdžiui, kamštmedžio) pagamintas platformas. Dar rekomenduojama rinktis platforminius batus, kuriuos avint koja papildomai užfiksuojama sagtimis ar raiščiais.

Aukštakuliniai

Batų aprašymas

Itin plonas kulnas, kurio aukštis primena vaikščiojimą ant kojokų.

Eksperto išvada

Nėra normalu vaikščioti ant pirštų galų. Nestabilus kulnas kelia didesnę sausgyslių patempimo riziką. Dažniausiai rizika pasitempti sausgysles kyla, kai pėda sukama į vidų, o kulkšnis – į išorę, taigi atsiranda kojos raiščių problemų.

Ilgalaikėje perspektyvoje didėja osteoartrito rizika pradedant netaisyklinga eisena ir nugaros problemomis ir baigiant Achilo sausgyslės pažeidimais.

Patarimas

Jei vis dėlto nenorite atsisakyti aukštakulnių, būtina stovėti taisyklingai. Įtraukite uodegikaulį ir vaikščiokite mažesniais žingsneliais. Siekdami padidinti komforto jausmą dėvėdami aukštakulnius naudokite ortopedinius įdėklus, perkeliančius kūno svorį iš priekinės į galinę bato dalį.

Batų aprašymas

2015-ieji tapo plokščiapadės avalynės triumfu. Panašu, kad ši tendencija taip greitai niekur nedings.

Eksperto išvada

Turbūt manote, kad batai plokščiu padu teigiamai veikia pėdas ir eiseną, tačiau nepakankamai gerai fiksuojama pėda ir nepakankamas paminkštinimas gali kenkti. Plokščiapadžiai batai gali nutrinti kulnus ir pirštus, o tada atsiranda nuospaudų ir pūslių. Prastos kokybės avalynė plokščiu padu gali pažeisti pėdą ir sukelti skausmus.

Patarimas

Rinkitės gydytojų podiatristų sukurtus batus, mažinančius pėdai tenkantį spaudimą. Net ir minimalus kulnas padeda išvengti daugybės problemų.

Įsispiriami batai

Įsispiriami batai aukštais kulnais – itin madingas ir populiarus vakarėlių avalynės tipas, vizualiai pailginantis kojas.

Eksperto išvada

Dėl atramos trūkumo gali būti juntami skausmai, atsirasti nuospaudų, mėlynių, odos įtrūkimų, nes batas nuolat atsitrenkia į kulną, o kulkšnims trūksta atramos.

2010 m. atliktas tyrimas parodė, kad penkis kartus per savaitę dvejus metus iš eilės aukštakulnius avinčių moterų blauzdos raumenys sutrumpėjo 13 proc., o Achilo sausgyslė tapo kietesnė ir storesnė lyginant su plokščiapadžius batus dėvinčių moterų kojų raumenimis ir sausgyslėmis.

Patarimas

Įsigykite intensyviai drėkinančio tepalo su šlapalu ir pieno rūgštimi. Taip pat patartina nemūvėti pėdkelnių, nes tada koja mažiau slysta bato paviršiumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)