Į kovą su nenorinčiomis gimdyti ligoninėse moterimis buvo mestos didelės pajėgos – keturiose kratose dalyvavo dešimtys pareigūnų, rašo „Lietuvos rytas“.

Pas I.Kurklietytę, kuri yra sukūrusi filmą apie gimdymą namuose, nuvyko šeši pareigūnai, pas Prieraišiosios tėvystės centro vadovę Vitaliją Pilipauskaitę-Butkienę – irgi šeši. Moterys suskaičiavo 12 pareigūnų pas gimdymo namuose sąjūdžio pradininkę Jurgą Švedienę, o dar keturi užgriuvo į devynių vaikų motinos Ivetos Vaiginienės, turinčios akušerės diplomą, namus.

Kratos prasidėjo 7 valandą ryto ir truko 3–5 valandas.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Linos Juškevičienės, jų darbuotojai kviečiami į kratas, kad pasirūpintų vaikais, jei tėvai suimami. Vaikai iki vienų metų vežami į ligoninę, o vyresni – į trumpalaikės globos centrus.

Prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto gimdymo ne gydymo įstaigose. Tiriami atvejai, kai po tokio gimdymo mirė vaikai, gimdyvės patyrė sunkių sveikatos sutrikimų. Medikai kaltinami neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla.

I. Kurklietytės vyras, režisierius Ramūnas Abukevičius stebėjosi, kad jų namuose atlikta krata yra ne kas kita, kaip aktas, nukreiptas prieš laisvą žodį, žmogaus ir konstitucijos teises.

„Tai cenzūra, garbės orumo pažeidimas. Anksti ryte prie namų radau šešis žmones, kurie pareiškė, kad darys pas mus kratą. Užėjo į vidų ir perskaitė protokolo sankciją. Objektas, kodėl tai yra daroma - jų tiriamas įvykis 2011 metais. Inesos sukurti filmai, pasakojantys apie gimdymą namuose, buvo sukurti prieš beveik dešimtmetį. Tačiau protokole tai įvardinama kaip nusikalstamos veikos propagavimas, - stebėjosi režisierius. - Bet gimdymas Lietuvos įstatymų nėra draudžiamas. Tačiau iš mūsų namų išsivežė visas vaizdajuostes, kompiuterinę techniką, kur neva gali būti su tuo įvykiu."

Režisierių šeima apgailestavo, kad po atliktos kratos jų vaikai patyrė didžiulį stresą, neužmiega naktimis ir patiria kitus sveikatos sutrikimus. „Nenoriu, kad mane reikėtų ginti asmeniškai. Mes giname laisvą žodį, nes po to apskritai negalėsime kurti ir fiksuoti reiškinių. Už kiekvieną mano filmo kadrą herojės negali atsakyti. Todėl to tikrai nepaliksiu ir kreipsiuosi dėl žmogaus teisių pažeidimo", - žadėjo I. Kurklieytė.

Susirūpinimą dėl kratos I.Kurklietytės ir R.Abukevičiaus namuose išreiškė ir Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, Lietuvos dizainerių sąjungos pirmininkas Tautvydas Kaltenis, Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas, Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos pirmininkė Rasa Matulevičienė, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis, Lietuvos muzikų sąjungos pirmininkė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Jų atvirame laiške Generalinei prokuratūrai, prezidentei Daliai Grybauskaitei ir kitiems Lietuvos vadovams rašoma:

„Tokie veiksmai, grubiai pažeidžiantys kūrybos laisvę ir apskritai žmogaus teises, Lietuvos meno kūrėjams kelia nerimą ir rūpestį dėl pagarbos demokratiškumo principams stokos, dėl asmens saugumo, jo privatumo bei teisių apsaugos ir nekaltumo prezumpcijos nepaisymo. Ypač stebina žmonių, turinčių užtikrinti teisėtumą, siaurai formalistinis požiūris į meninės veiklos sritį, demonstratyvus jėgos įsiveržimas į kūrybos pasaulį. Tokiais veiksmais bandomi kompromituoti menininkai ir menkinamas kūrėjo prestižas, nekalbant jau apie tai, kad jais padaryta ne tik moralinė, bet ir materialinė žala.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1055)