Operacija truko apie 1,5 valandos.

„Artroskopinės operacijos metu buvo įvertinta pažeista čiurnos sąnario kremzlė, pašalintos negyvos kremzlės dalys, o į defekto vietą įsodinta sąnario kremzlės struktūrinė membrana, kuri fiksuota fibrino klijais. Jau kitą dieną po apžiūros pacientė išvyko namo. Ji jau gali remti koją, atlikti tam tikrus judesius", - kalbėjo prof. R. Gudas.

29-erių kaunietė menininkė Neringa Križiūtė dėl sąnario kremzlės pažeidimo daugiau nei pusmetį jautė skausmą, tačiau galiausiai nusprendė ieškoti profesionalios pagalbos ir kreipėsi į medikus. Moteris neslepia, jog ypač didelį nerimą jai kėlė tai, kad skausmas ir nestabilumo jausmas stovint trukdė užsiimti kasdiene veikla.

Rimtautas Gudas
„Čiurnos skausmas neleido ilgai vaikščioti, bėgioti ar atlikti įvairių fizinių pratimų. Prieš metus pas kitus specialistus turėjau rankos operaciją. Deja, bet su liūdnomis komplikacijomis. Tad po tokio trumpo laiko ryžtis naujai operacijai lengva nebuvo. Tačiau apsilankius konsultacijoje pas profesorių dingo baimė ir abejonės“, - kalbėjo jauna moteris.

Daugeliui žmonių, kuriems nusidėvi kremzlės ir pradeda kamuoti dideli sąnarių skausmai, tenka atlikti kelio sąnario endoprotezavimo operacijas. Kremzlės dėvisi dėl įvairių priežasčių – didelių krūvių, traumų, sutrikus sąnario dalies mikrocirkuliacijai. Kremzlėje nėra jokių kraujagyslių, nervų, todėl jai įtrūkus, žmogus nieko nejaučia, tik kai tas pažeidimas didėja, sąnariai lieka be apsauginio sluoksnio, prasideda skausmai, sąnario nestabilumo jausmas.

„Kol pažeistas dar tik sąnario kremzlės sluoksnis, o po ja esantis kaulas dar sveikas, sąnarį dar galima išgelbėti, dabar jau atliekant minimaliai invazines sąnario kremzlės rekonstrukcijas“, – kalbėjo žinomas gydytojas.

Membrana prie sveikos kremzlės kraštų priklijuojama fibrino klijais bei specialiais siūlais, išlaikančiais membranos stabilumą jai įaugant į sveikąją kremzlę.

Kauno klinikos, kaip ir kitos gydymo įstaigos, membraną turi pirkti. Atsižvelgiant į kremzlės pažeidimo plotą, membrana kainuoja 2500–4000 litų. Kol kas Lietuvos gydymo įstaigoms šios operacijos yra nuostolingos, nes dauguma gydymui skiriamų lėšų turi būti išleidžiamos kitoms-būtiniausioms gydymo priemonėms. Daugeliui pacientų išeitis galėtų būti šiuo metu LSMU mokslininkų ir medikų kuriama lietuviška membrana.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)