Kiek natrio mums reikia?

Minimalus kiekis kas dieną yra 0.6 g natrio, maksimalus – 6 g per dieną. Grubiai matuojant, arbatinis šaukštelis druskos sudarytų 5 g. Šalia natrio, gaunamo iš druskos, šios medžiagos yra maiste ir gėrimuose, kuriuose yra mononatrio gliutamato ir natrio bikarbonato (sodos bikarbonatas).

Kada druskos būna per daug?

Medicininiai tyrimai įrodo, kad per didelis druskos kiekis gali būti žalingas tam tikrai grupei žmonių, ypač tiems, kurie skundžiasi aukštu spaudimu, kepenų ligomis ir silpna širdimi. Taip pat girdėti nuomonių, kad net ir sveikiems žmonėms reiktų vengti druskos, kad nepabloginti sveikatos būklės. Aukštas kraujo spaudimas gali būti insulto, širdies smūgio ir kepenų ligų priežastimi. Žmonės, kurie skundžiasi šiais sutrikimais, turi sumažinti suvartojamo natrio kiekį iki 6 g per dieną.

Kaip atsikratyti druskos vartojimo?

Pirmiausia reikėtų nebenaudoti druskos gaminant ir stengtis nedėti druskinės ant valgomojo stalo. Jeigu šio produkto atsisakysite palaipsniui, organizmas lengvai adaptuosis. Tiems, kurie negali valgyti maisto be druskos, siūlome druskos pakaitalą, kurį galima nusipirkti bet kurioje parduotuvėje. Jame labai mažai natrio chlorido – maždaug 60 proc. mažiau nei druskoje. Beje, didžiausias kiekis druskos gaunamas iš apdorotų produktų. Venkite jų ir dažniau rinkitės šviežią maistą ir stenkitės gaminti patys.

10 sūrių produktų, kuriuose gausu natrio:

· Rūkytas/sūdytas mėsa
· Konservuota mėsa
· Marinatas ir padažai
· Pomidorų padažas
· Sūdyti riešutai
· Bulvių traškučiai
· Ančiuviai
· Sūdytas sviestas ir margarinas
· Krevetės
· Konservuotas maistas, tinkamas ilgalaikiam naudojimui

Detalesnis produktų aprašas ant pakuočių pastaraisiais metais padėjo lengviau atpažinti „paslėptą“ natrį maiste.

8 nelabai sūrūs produktai, kuriuose gausu natrio:

Dešrelės
Maltas žlėgtainis
Žuvies piršteliai
Pikantiški sausainiukai ir lazdelės
Rūkyta žuvis
Sriubos iš pakelių ir konservų
Pakeptos pupelės
Konservuotos daržovės

6 nesūrūs produktai, kuriuose gausu natrio:

Sausi pusryčiai
Duona
Neriebūs užtepimai ant duonos (uogienė, paštetas)
Konservuota mėsa
Kieti sūriai
Pienas

Gera riekė baltos duonos turi daugiau natrio nei 30 g bulvių traškučių pakelis, o natrio kiekis sausų pusryčių dubenėlyje labai nežymiai mažesnis.

Ar gali padėti produktų aprašas?

Detalesnis produktų aprašas ant pakuočių, atsiradęs paskutiniaisiais metais, padeda indentifikuoti „paslėptą“ natrį maiste. Daugumoje aprašų dabar atvirai nurodoma kiek gramų natrio yra 100 g produkto. Dauguma konservuoto maisto gamintojų stengiasi mažinti šios medžiagos kiekį ir renkasi nekenksmingus pakaitalus. Kai kuriose parduotuvėse net siūlomi sveiki produktai, kuriuose natrio labai mažai.

Užrašai ant pakuočių:

Mažai druskos (Low salt) – ne daugiau nei 40 mg druskos (16 mg natrio) 100 g produkto. Kai paprastai sunaudojama mažiau nei 100 g, o jeigu naudojama daugiau – turi būti būtinai mažiau nei 40 mg druskos.

Be druskos (Salt-free) – ne daugiau nei 5 mg druskos (2 mg natrio) 100 g produkto.

Jokios pridėtinės druskos – nėra nei natrio, nei druskos, tik tai, kas įeina į natūralią produkto sudėtį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją