Paveldimumas ir konkretaus gyvenimo būdų keliamos grėsmės, bėgant metams, lemia širdies sveikatos būklę. Prognozuojant širdies ligų riziką, į tai atsižvelgti tiesiog būtina, rekomenduoja net kelios Jungtinės Karalystės medikų asociacijos pareiškime, kurį kovo 25 dieną skelbia specializuotas leidinys „Heart“, skelbia livescience.com.

Dabartinės širdies ligų prevencijos strategijos susijusios su tokiais veiksniais kaip lytis ir amžius bei pateikiamos ne ilgesniam nei dešimties metų laikotarpiui, teigia specialistai. O jaunesni žmonės ir moterys pakankamai dėmesio nesulaukdavo, nors jų gyvenimo būdas ir padidina riziką ateityje turėti tokių sveikatos problemų.

Nauja skaičiuoklė sukurta atpažinti tokius žmones ir tiksliai nustatyti, kiek metų jiems liko iki širdies smūgio ar insulto, teigia specialistai. 

Vadinamoji JBS3 skaičiuoklė apdoroja duomenimis, susijusius su konkretaus asmens gyvenimo būdu, fiksuoja kraujospūdį, cholesterolio kiekį ir kitas sveikatos problemas, galinčias nulemti širdies sveikatą.

Pavyzdžiui, 35 metų moters, kuri rūko, jos kraujospūdis siekia 160 mm Hg (normalus kraujospūdis - 120 mm Hg), cholesterolio kiekis kraujyje - 7 mmol/L (sveiko žmogaus cholesterolio kiekis neturėtų viršyti 5,2 mmol/L), o šeimoje būta širdies ligomis sirgusiųjų, tikrasis širdies amžius siekia jau 47 metus.

Galima daryti išvadą, jog rimtų širdies problemų jai galbūt pavyks išvengti iki 71 metų. Ateinančius dešimt metų širdies ligų rizika siekia mažiau nei 2 proc.

Jeigu ši moteris mestų rūkyti, cholesterolio kiekį sumažintų iki 4 mmol/L, o kraujospūdį iki 130 mm Hg, jos širdis atjaunėtų iki 30 metų.

Tokiu atveju be rimtų širdies bėdų ji išgyventų iki 85 metų, o ateinančių dešimties metų širdies ligų rizika siektų mažiau nei 0,25 proc.

Daugumai žmonių ši skaičiuoklė tiksliai parodytų, kaip galima pakeisti savo gyvenimo būdą ir apsaugoti širdies sveikatą be jokių vaistų, teigia mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)