Reportaže situaciją pakomentavo vaikų intensyviosios terapijos gydytoja Veslava Žukovskaja.

– Koks yra vaizdas vaikų ligoninėse?

– Šiuo metu neturime labai kritinio vaizdo, ši para buvo ganėtinai rami. Neturėjome apsinuodijusių vaikų, papuolusių į intensyvią terapiją.

– O kokia buvo vasara?

– Vasara nebuvo tokia džiugi. Šiemet buvo labai daug paauglių, kurie nuodijosi alkoholiu ir nepatikslintomis narkotinėmis medžiagomis.

– Ar skaičiai išaugo, palyginus su pernai vasara?

– Taip, skaičiai augantys. Paaugliai po karantino ribojimų pradėjo daugiau bandyti ir daugiau vartoti įvairių medžiagų.

– Sakote, kad net medikams nepavyko nustatyti kai kurių medžiagų? Policija pradėjusi ikiteisminius tyrimus.

– Tai yra klinikinė mistika. Gauname vaiką, kuris dažnu atveju yra be sąmonės, nežinome, ko tikėtis iš jo, kokia bus jo apsinuodijimo eiga, į kurią pusę pakryps jo būklė.

– Kokio amžiaus tie vaikai?

– Dažniausiai tai būna vaikai nuo 12 iki 18 metų.

– Tarp būdų, kaip apsinuodija vaikai, gali būti aušinimo skysčiai ar net žiurkių nuodai.

– Tai nėra taip paplitę. Pirmumo teisę paliekame elektroninėms cigaretėms. Ta įranga suteikia labai daug galimybių, į jį įsipilti bet ko. Vaikai dažnai įsipila ne vien tik standartinio nikotino skysčio, bet ir pogrindyje platinamų įvairių, nepatikslintų medžiagų.

– Kas vyksta su organizmu, kai vaikas parūko kažko panašaus? Kaip atskirti, kad vaikui jau kažkas negerai, galbūt galime suteikti pirmąją pagalbą?

– Jei praeiviai pamato gulintį paauglį, reikia nebijoti prieiti prie jo ir patikrinti, ar yra sąmoningas. Priėję, įvertinę būklę ir pagalbos poreikio mąstą, būtina iškviesti greitąją ir perduoti vaiką saugiai medikams.

– Kaip atrodo gydymas reanimacijoje? Kas vyksta su vaikais?

– Viskas priklauso nuo būklės sunkumo. Jei paimtume tokį standartinį labai apsvaigusį paauglį, gydymas trunka iki dviejų parų. Būna gyvybinių funkcijų monitoravimas, taikomas simptominis gydymas. Dažna problema yra tai, kad vaikai būna priklausomi nuo tų vartojamų medžiagų. Tokie vaikai būna nukreipiami į priklausomybės ligų centrą, kur gydymą tęsia vaikų ir paauglių psichiatrai bei gydytojai-toksikologai. Šie specialistai padeda išvesti iš to liūno, į kurį vaikai būną įbridę.

– Ar padeda priklausomybės ligų centras? O gal tie patys vaikai atsiduria ligoninėje dar kartą?

– Turime vienetus tų pačių, nuolatinių pacientų. O dauguma gauna profesionalią pagalbą ir jiems pasiseka mesti žalingus įpročius.

– Ar apsinuodijimas gali pasibaigti mirtimi?

– Gali. Lietuvoje kol kas neturėjome tokių atvejų. Jei spėji viską padaryti laiku, tada situacija baigiasi laimingai.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: