Informacija apie tai, kad kai kuriuose rajonuose į savivaldybės gydytojo pareigas priimami dirbti asmenys, pagal profesiją su medicina neturintys nieko bendro, nustebino ir paskatino pasidomėti, ar tai ne pramanai.

Kaip bebūtų gaila, tokia informacija pasitvirtino.

Kodėl „gydytojas“, jei neturi licencijos?

Lietuvoje yra ne viena ir ne dvi savivaldybės, kur savivaldybės gydytojo pareigas eina su medicina, sveikatos apsauga, visuomenės sveikata (pagal turimą išsilavinimą) visiškai nesusiję specialistai. Taigi iš tiesų galima sutikti su besipiktinančia medike, kad vietos valdžiai tai galbūt kažkuo nusipelnę piliečiai, kuriems reikėjo atsidėkoti, pasiūlant garbingą postą.

Todėl visiškai suprantama, kodėl medikus žeidžia, jog kai kurie viešąjį konkursą į šias pareigas laimėję valstybės tarnautojai, neturi su medicina susijusio išsilavinimo, o prisistatinėja „savivaldybės gydytojais“.

„Gydytojas yra asmuo, turintis nustatytą kvalifikaciją ir licenciją verstis medicinos praktika, – pabrėžė šią problemą žurnalistei iškėlusi pašnekovė. – Tai kodėl šiuo atveju gydytojais įvardinami buhalteriai, geodezininkai, socialiniai darbuotojai ar miesto viešojoje pirtyje dirbę masažuotojai?“

Tokie faktai esą yra tarybinių laikų atgyvena, kuri ir klaidina visuomenę, ir piktina medikų bendruomenę.

Asociatyvioji nuotr.

Reikalavimai savivaldybės gydytojui

Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą savivaldybės gydytojas turi turėti aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą biomedicinos mokslų studijų srities medicinos, visuomenės sveikatos, slaugos, odontologijos arba reabilitacijos krypties išsilavinimą ir ne trumpesnį kaip vienerių metų darbo stažą administracinio darbo srityje.

Nurodyta ir kokios yra savivaldybės gydytojo pareigos, ką jis turi žinoti ir išmanyti – reikalavimų šiai pareigybei išvardyta labai daug, o būtinos kompetencijos – labai įvairios. Vis dėlto turbūt svarbiausia, kad toks specialistas nestokotų kompetencijų sveikatos priežiūros srityje.

Tuo tarpu, kaip paaiškėjo, apstu savivaldybių, kur tokias pareigas užima valstybės tarnautojai, pagal įgytą profesiją esantys gana toli nuo medicinos, sveikatos apsaugos ar visuomenės sveikatos.

Taip būti neturėtų, bet...

„Žinoma, kad nesąmonė, – sutiko Zarasų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Alina Sklinsmontienė, laikinai einanti ir savivaldybės gydytojo pareigas. – Juk socialinio darbuotojo ir gydytojo kompetencijos yra visiškai skirtingos! Argi tokie specialistai gali tinkamai atlikti savivaldybės gydytojui priskiriamas funkcijas? Žinoma, kad ne. Net ministerijos yra skirtingos – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerija!“

Anksčiau savivaldybės gydytojo pareigas Zarasuose ėjo specialistė, atitinkanti visus reikalavimus, bet ji pasiprašė atleidžiama. Jau ne vienas viešasis konkursas įvyko, bet kol kas niekas nepriimtas. Todėl Socialinės paramos skyriaus vedėja ir buvo paskirta šiai spragai „laikinai užlopyti“.

A.Sklinsmontienė pritaria, kad tokį darbą turėtų dirbti tik biomedicinos krypties mokslus baigęs specialistas, ir – sukaupęs patirties. Nes ką gali nuveikti ką tik studijas baigęs absolventas! Ji irgi tvirtina, kad toks pareigybės pavadinimas (savivaldybės gydytojas) nėra tikslus, todėl kuo skubiau koreguotinas. Bet tai jau sveikatos apsaugos ministro prerogatyva.

Savivaldybės gydytoja paskirta komunalinio ūkio skyriaus specialistė

Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė nepaneigė, kad savivaldybės gydytojo pareigas jau kone metus laikinai eina... Komunalinio ūkio ir architektūros skyriaus vyr. specialistė Giedrė Ilgūnaitė, mat paskelbus konkursą niekas nepareiškė noro jame dalyvauti. Planuojama konkursą skelbti vėl, bet kada – dar neaišku.

Kiek šio rajono politikai ir ta pati „savivaldybės gydytoja“ skiria dėmesio sveikatos klausimams, galima tik spėlioti, nes paskambinus oficialiame rajono savivaldybės tinklalapyje nurodytu savivaldybės gydytojos fiksuoto ryšio telefonu, niekas neatsiliepė, o surinkus ten pat nurodytą savivaldybės gydytojos mobilųjį telefoną, atsiliepė... Daugų ambulatorijos registratorė, kuri negalėjo pasakyti, nežinojo, kaip būtų galima susisiekti su „savivaldybės gydytoja“. Beje, Alytaus rajono savivaldybės tinklalapyje nurodytas G. Ilgūnaitės elektroninio pašto adresas kažkodėl baigiasi ...pspc.lt.

Įsigijo geodezijos specialybę

Skuodo rajono savivaldybės gydytoja – Edita Jautakienė. Praėjusiuose merų rinkimuose save išsikėlusi, bet nelaimėjusi Edita informacijoje apie save yra nurodžiusi, kad aukštesniojoje mokykloje įgijusi geodezijos – žemėtvarkos specialybę, vėliau baigusi viešojo administravimo ir socialinio darbo studijas. Taigi su medicina ryšio kaip ir nėra, bet ponia Edita skuba patikslinti, kad ji šiose pareigose tik laikinai – kol savivaldybės gydytojas Paulius Poškys sugrįš iš vaiko priežiūros atostogų. Beje, Paulius Poškys nurodo, kad yra baigęs Lietuvos veterinarijos akademiją, veterinarinę maisto saugą...

Pareigos „šiek tiek klaidina“

Nustebino ir žinios apie dabartinę Rokiškio rajono savivaldybės gydytoją Eveliną Grėbliauskienę, kuri šį postą gavo, galima sakyti, tiesiai iš pirties: prieš tapdama savivaldybės gydytoja ji akcinei bendrovei „Rokiškio komunalininkas“ priklausančioje miesto pirtyje nuomojosi patalpas, kur teikdavo masažo paslaugas. Tą žurnalistei patvirtino ir pati Evelina. Kiek tokia veikla yra susijusi su administracinio darbo patirtimi, tesprendžia skaitytojas.

Tiesa, Evelina Grėbliauskienė, kalbėdamasi telefonu, žurnalistei pabrėžė, kad yra įgijusi aukštąjį išsilavinimą (kineziterapija), kartu sutiko, kad pareigas, kurias ji dabar užima, reikėtų pervadinti, nes jos „šiek tiek klaidina“.

Diplomuota slaugytoja, bet ne gydytoja

Jurbarko rajono savivaldybės gydytoja Gražina Sutkuvienė – diplomuota slaugytoja. Panašu, kad viskas – pagal galiojančius teisės aktus, tik štai dilema: ar normalu, kad, tarkime, rajono ligoninės vadovas, skyriaus vedėjas ar pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojas turi paklusti visiems savivaldybės gydytojos – slaugytojos nurodymams ir reikalavimams?

Ties pareigybe nurodytas brūkšnelis

Kupiškyje – užvis įdomiausia. Šio rajono savivaldybės administracija savivaldybės gydytoją yra priskyrusi prie Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus, tačiau grafoje ties šia pareigybe nurodyta ne asmens vardas, pavardė, o... brūkšnelis. Ar tikrai Kupiškio rajono savivaldybėje tokio specialisto nėra išvis? Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Laima Bartulienė patvirtino, kad savivaldybės gydytojo įstaiga neturi jau apie 8 mėnesius. Esą buvo ieškoma, bet kandidatas neatitiko reikalavimų. Ateityje vėl turėtų būti skelbiamas viešasis konkursas šioms pareigoms užimti.

Gydytojų nuomonė šiuo klausimu – vienareikšmiška

Ką apie tai galvoja šalies medikai? Kaip jie vertina esamą situaciją, kai „savivaldybės gydytoju“ teisėtai prisistato asmuo, neturintis su medicina bent iš dalies susijusio išsilavinimo? Štai keletas nuomonių:

Renaldas Vaičiūnas

Renaldas Vaičiūnas, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas:

Hmm. Jungtinėse Amerikos Valstijose pareigūnas, atsakingas už sveikatos reikalus, regis, vadinamas General Surgeon. Pažodžiui – „pagrindinis chirurgas“. Bet šalyse su sena demokratija ir ten, kur gydytojai nėra vadinami „žudikais baltais chalatais“, tai gal ir priimtina. Mūsuose tai tiesiog dar vienas faktas, diskredituojantis gydytojo vardą.

Artūras Toleikis, gydytojas:

Vėliau tokie tampa PSPC ir ligoninių vadovais…

Gintarė, gydytoja:

Kertasi su logika stipriai... ir juokas ima sužinojus, kokios specialybės žmogus užima tokias pareigas...

Živilė Gudlevičienė

Živilė Gudlevičienė, gydytoja, ministrės pirmininkės patarėja:

Savivaldybėse dažniausiai veikia savivalė. Ai, atsiprašau, savivalda.

Bet kiek man žinoma, tai yra keičiama šiuo metu.

Liudmila Šilobrit, gydytoja:

Taip! Nuo liepos mėnesio savivaldybės gydytojas vadinsis sveikatinimo veiklos koordinatoriumi!

Dulkys: „Savivaldybės gydytojui deleguotos labai svarbios funkcijos, todėl kompetencija – būtina“

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nustebo išgirdęs apie kai kuriose šalies savivaldybėse savivaldybės gydytojo pareigas užimančių asmenų turimą profesinę kvalifikaciją ir pridūrė: „Būtų gerai, kad tokia informacija mus pasiektų.“

Arūnas Dulkys

Kartu ministras patvirtino lankydamasis įvairiose Lietuvos savivaldybėse iš tiesų atkreipęs dėmesį, jog savivaldybės gydytojo vaidmuo skirtinguose rajonuose yra „labai skirtingas“.

„Iš karto matyti, kur savivaldybės gydytojas orientuojasi sveikatos sistemoje, yra įgijęs vietos valdžios autoritetą, bet teko lankytis ir tokiose savivaldybėse, kur tik sužinoję, kad atvyks sveikatos apsaugos ministras, kažkuris iš vadovų prisimena, kad dar yra ir savivaldybės gydytojas, kurį reikėtų pakviesti į susitikimą su svečiais, – šyptelėjo ministras. – Neretai paaiškėja, kad tasai savivaldybės gydytojas nelabai susigaudo, apie ką kalbama, nelabai turi ką pasakyti.“

Savivaldybės gydytojo pareigybės svarba, anot ministro, yra didžiulė, ir labai negerai, jei tokias pareigas užimantys valstybės tarnautojai neturi reikiamų kompetencijų.

„Nepamirškime, kad savivaldybės gydytojui deleguotos labai didelės ir svarbios užduotys, prisidedant prie savivaldybėse vykstančių pokyčių, – pabrėžė A. Dulkys. – Toks specialistas turėtų būti tarsi žmogus – orkestras: ir puikus derybininkas, ir išmanantis teisę, ir empatiškas, nes kalbame apie kur kas platesnes veiklas, ne vien tik apie pacientų gydymą“.

Todėl, ministro įsitikinimu, kiekvienos savivaldybės vadovai turėtų būti suinteresuoti šiose pareigose turėti žmogų, kuris suprastų sveikatos apsaugos sistemą ir gebėtų susodinti prie bendro stalo reikiamų sričių atstovus, suvienytų vietos gydymo įstaigas bendram darbui pacientų labui.

Deja, vis dar pasitaiko, kai tokios darnos trūksta, kai vietos sveikatos įstaigos, ministro žodžiais, veikia lyg atskiros karalystės, kur pacientai tarp tų atskirai dirbančių įstaigų mėtomi lyg teniso kamuoliukai.

Oficialu: vietoj savivaldybės gydytojo – sveikatinimo veiklos koordinatorius

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, jog 2023 m. spalio 10 dieną Seimas priėmė Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos įstatymo pakeitimą, kuriuo savivaldybės gydytojo pareigybė bus panaikinta, o oficialiai tokias pareigas einantis asmuo vadinsis sveikatos reikalų koordinatoriumi. Šie pakeitimai įsigalios nuo 2024 metų liepos 1 dienos.

Įstatyme apibrėžta, kad „sveikatos reikalų koordinatorius – aukštąjį universitetinį išsilavinimą, įgytą baigus medicinos arba reabilitacijos, arba farmacijos, arba odontologijos, arba burnos priežiūros, arba visuomenės sveikatos, arba slaugos ir akušerijos studijų krypties studijas, arba lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją turintis savivaldybės administracijos valstybės tarnautojas“, savivaldybės teritorijoje atliekantis nurodytas funkcijas, kurios, galima sakyti, identiškos dabar galiojančiuose teisės aktuose numatytoms savivaldybės gydytojo funkcijoms.

Taigi numatyti pokyčiai, panašu, apsiriboja išties tik pareigybės pavadinimo pakeitimu. Kita vertus, gerai bent tiek, kad licencijuotiems medikams nuo liepos nurodymus siuntinės ir reikalavimus teiks sveikatinimo veiklos koordinatorius, o ne geodezininkas, maisto saugos specialistas ar socialinio darbo organizatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)